Elektriğe gelen zamlar faturalara yansıdı. Zamlı faturaları alan yurttaşlar tepkilerini “Soygun var” sloganı ile sokağa çıkarak gösterdi. Van’da  yurttaşlar, krizin tek sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu söyledi.

SAVAŞ BÜTÇESİ 

Yurttaşlardan Ercan Tay, Ocak ayında ev elektrik faturasının 380 TL geldiğini ve bu faturayı ödeyemeyeceğini söyledi. Tay, günlük 3 ekmek sayısının artık 1’e düşürdüğünü belirterek, “Daha önce kafe işletiyordum. Ekonomik kriz ve salgın nedeniyle 6 ay işyeri kirasını ödeyemedim. İş yerimi kapatmak zorunda kaldım. İktidarın artık ‘Ben yapamadım bırakıyorum’ demesini bekliyoruz. Ülkenin şu anki durumu AKP’nin 20 yıllık eseri. İktidarın ekonomik politikası savaş endeksli bir politikadır. 20 yıldır savaşa harcadığı kaynakları topluma harcamış olsaydı, bugün Türkiye'nin ekonomisi çok daha farklı olurdu” diye konuştu.

'SORUMLUSU AKP'

Kafe işlemecisi Hali Dinder ise yeni yılla birlikte elektrik faturasının iki katına çıktığını söyledi. Dinder, ekonomik krizin sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu belirterek, “Yapılan zamlar nedeniyle çok sıkıntı çekiyoruz. Her ay faturalarımız diğer ayın iki katı olarak yansıyor. Önceki aylarda işlettiğim kafenin elektrik faturası 500-600 TL. gelirken, Ocak ayında bin 100 TL. geldi. Kafe işletiyorum ama halk para kazanamayınca kafeye de gelmiyor. Önceki aylarda gelen müşteriler 5-6 bardak çay içerken, bu gün gelen müşteri 1-2 bardak çay içiyor. İnsanlar ‘evime nasıl ekmek götürüm’ derdine düşmüş. Ülkedeki ekonomik krizin sorumlusu iktidarın ekonomik politikalarından kaynaklıyor” ifadesini kullandı. 

Kaya Gür, “Kaynaklar savaşa yatırılmasaydı, ülkenin durumu bugün bu halde olmazdı. Tanklara, toplara verilen para halkın refah seviyesi için harcansa ekonomi düzelirdi” dedi.

DAYANACAK GÜÇ KALMADI

Bayram Karakaş da zamlardan dolayı artık dayanacak güçlerinin kalmadığını söyleyerek, zamların ne vicdani, ne ahlaki hiçbir gerekçesinin olmadığını kaydetti. Karakaş, “Çok zor durumdayız ve artık dayanacak gücümüz kalmadı. Aralık ayında evime gelen elektrik faturası 560 TL.’yken, Ocak ayında bin 260 TL. geldi. İktidar bunu halka reva görmesin. Halkı açlıkla terbiye etmeye çalışıyor. Şuan AKP’ye oy veren yurttaşlar artık oy vermeyeceğini söylüyor. Ülke kaynaklarını kendi yandaşlarına veriyorlar. Bu durumun son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.