Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, hakkında kesinleşmiş yargı cezası nedeniyle vekilliği düşürüldükten sonra önceki gün evine yapılan baskın sırasında darp edilerek gözaltına alındı. Darp sonrası fenalaşan Gergerlioğlu, kaldırıldığı Ankara Şehir Hastanesi’nde anjiyo olduktan sonra henüz yoğun bakım ünitesindeyken Sincan 2 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'ne götürüldü. 

2 Mart 1994 yılında Demokrasi Partili (DEP) milletvekilinin yaka paça Meclis'ten çıkarılarak tutuklanmaları sürecini akıllara getiren yaşananlar, kamuoyunun tepkisine neden oldu. Van'daki yurttaşlar, yaşanları “hukuksuzluk ve zulüm” olarak değerlendirdi. 

'VİCDANLARI YARALADI’

Gergerlioğlu’na yapılanların hukuksuzluk olduğunu belirten Yusuf Filiz, söz konusu durumun üzüntü verici olduğunu kaydetti. Hukuk ve adaletin herkes için olması gerektiğini vurgulayan Filiz, “Ancak son dönemlerde bu tür olayları yaşıyoruz. Gergerlioğlu, zamanında ‘başörtülü bacımı okula almıyorlar’ diyenlerin yanında mücadele etmiş bir insandı. Şimdi bu şekilde gözaltına alınması kamuoyu vicdanını yaraladı" dedi. İlerleyen süreçte HDP'nin kapatılabileceğini ve vekilliklerin de düşürülebileceğini kaydeden Filiz, "HDP’nin kapatılması sadece binanın kapısının kapatılmasıdır. Hemen yine bir siyasi parti oluşumu içine girer. Bu tür durumlar ülkemize zarar veriyor. Avrupa’nın, Türkiye’deki insan hakları konusundaki kaygılarını arttırıyor. Bu kaygıyı yok etmekte şu an Meclis'in elinde" diye konuştu.  

DEMOKRATİK ÜLKE BEKLENTİSİ

Ülkedeki olumsuz gelişmelerden kaynaklı yüzü gülen insanların kalmadığını ifade eden Filiz, şöyle devam etti: "Daha hür, demokratik, yapıcı, hakkın ve hukukun üstün olacağı, kardeşliğin esas temel alınacağı, ayrımcılığın ve faşizmin olmadığı bir ülke istiyoruz. Huzurlu, güvenli ve ekonomisi düzlüğe çıkmış bir ülke beklentisi içerisindeyiz."

ADALETSİZLİK 

Gergerlioğlu'na yapılanlara “vicdan ve adalet yok” şeklinde tepki gösteren Vahap Kılıçoğulları, on binlerce kişinin oyunu almış bir seçilmişin bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklanmasının adaletsizlik olduğunu vurguladı. “Bu durumu AKP’li bir milletvekili yaşamış olsaydı yer yerinden oynardı" diyen Kılıçoğlu, "Bir tane MHP milletvekilini içeri atsınlar bakalım. Kapanması gereken bir parti varsa o da MHP’dir. Tarih boyunca MHP kime yanaştıysa hepsi batmıştır. Bir ülkenin ayakta durması için gerekli olan tek şey hukuk ve adalettir” diye konuştu. 

'GERGERLİOĞLU SUÇSUZDUR'

Seçilmiş birisinin tutuklanması ve darp edilerek gözaltına alınmasının zulüm olduğunu söyleyen Nihat Türkan, “Hangi parti olursa olsun bu durum kabul edilemez. Eğer bir suçu varsa bunu adalet ve hukukla yapmaları gerekiyor. Bir suçu yok. Bir paylaşımdan dolayı bu kadar hakaret edilmesi doğru değil. Diğer milletvekillerinin o kadar yolsuzluğu ve suçu varken onlara bir şey yapılmıyor. Neden Gergerlioğlu’na bunlar yapılıyor?” diye sordu. 

'AKP ZULMÜ'

Yaşananları kendilerine yapılmış hakaret olarak gördüklerini kaydeden Bahattin Kolcu, iktidarın yolsuzluk gündemleri kapatmak adına böylesi adımlar attığını ifade etti. Kolcu, "İktidar yolsuzluğun ortaya çıkarılmasını istemediği için milletvekillerine ve partiye saldırıyor. Çünkü bu insanlar onların önlerinde bir engeldir. Biz özgürlük ve barış istiyoruz. Barıştan yanayız. Tam barışa yaklaştığımızda birileri üstüne benzin döküp alevlendiriyor. Bu da AKP zulmüdür" ifadelerini kullandı. 

SİNDİRME POLİTİKASI

Gergerlioğlu'na haksızlık yapıldığını ifade eden Ahmet Özkızmaz ise, yaşananların "insanlık dışı" olduğunu söyledi. Özkızmaz, “Kürt halkı tehditlerle, korkularla sindirilmeye çalışılıyor. Türkiye’de özgür bir şekilde yaşamak istiyoruz. Kendi partimize rahatça gidip gelmek istiyoruz. Kongre ya da herhangi bir etkinliğe gittiğimizde fotoğraf ve görüntülerimiz alınıyor. Bundan dolayı birçok insan korkuyor. Rahatça partiye gidemiyor. Kendi memleketimizde korku içerisinde yaşıyoruz” dedi. (Van/MA)