Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararının önceki gün Meclis'te okunmasıyla vekilliği düşürüldü. Hemen ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle iddianame hazırladı.

HDP’nin Meclis’te başlattığı “Adalet Nöbeti” devam ederken, yaşanan gelişmelere HDP seçmeninin yoğun olduğu Van'da yurttaşlar tepkili.

TEK GÜNDEM HDP 

HDP kapatılsa da oyunun renginin değişmeyeceğini söyleyen Aziz Bozkurt, iktidarın politikalarına tepki gösterdi. Bozkurt, "Türkiye’de gündem o kadar çabuk değişiyor ki çok şaşırıyoruz. Bundan 2-3 yıl önce ne diyorlardı, şimdi ne diyorlar. Bu yapılanlar sadece halka zarar veriyor. Sabah akşam televizyonda HDP konuşuluyor. Bugün Türkiye’de konuşulacak birçok sorun var. Gençlerin hepsi işsiz. Gündemde HDP’den başka bir şey yok mu? Bence hükümetin kendine çekidüzen vermesi lazım. Ülkede kutuplaşma hat safhada. Yapılanları kabul etmiyoruz ve onaylamıyoruz” diye konuştu. 

HDP’Yİ SEÇMENLER VAR ETTİ 

“Ben hayatımda başka partiye oy vermedim” diyen Osman Akkoyun, “80 vekil çıkaran bir parti neden karalanıyor ve neden kapatılmaya çalışılıyor?" diye sordu. Seçmenlerin HDP'yi var ettiğine dile getiren Akkoyun, "Birbirimize karşı doğru olmamız lazım. Doğru olmazsak HDP de kapanır. Bizler de sürünmeye devam edeceğiz. İnşaat ustası ve ses sanatçısı olmama rağmen şimdi buraya çobanlık yapmaya geldim. Çalışmama rağmen çocuğumun geçimini yapamıyorum. Artık hayat şartları bu ülkede çok zor. Hükümet insanların halini soracağına, HDP’yi kapatma peşinde. HDP kapansa yarın başka bir isimle açılır” dedi. 

'KAPATMA DARBEDİR’ 

Avukat olduğunu belirten Mustafa Aktaş, özellikle Kürt seçmenin HDP dışında farklı bir partiye oy vermeyeceğini söyledi. Van'da AKP'nin etkisinin olmadığını ve belediye dahi kazanamadığına dikat çeken Aktaş, "Şimdi HDP’yi kapatırsa ne olacak? Kürt halkı HDP’den başka bir yere gitmeyecek ki. Halkın dilini, sözünü, mağduriyetini iyi veya kötü yine HDP anlatacak" şeklinde konuştu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın iddianamesinin doğru olup olmadığının halka sorulması gerektiğini dile getiren Aktaş, "Siyaset insanı yaşatmak için vardır. İnsanı susturmak, bastırmak için değildir. Parti kapatmak darbe kadar kötü bir şeydir" ifadelerini kullandı. 

‘HDP BİZİM PARTİMİZ'

İsmini yazılmasını istemeyen bir yurttaş, "İster HDP’yi kapatsınlar, ister kapatmasınlar. Seçim günü olduğu zaman kendine Kürdüm diyen herkes HDP’ye oy verecek. HDP’yi kapatmak ne demek? HDP kimin partisi? Bizim partimiz. Yapılanları kabul etmiyoruz" diyerek tepkisi gösterdi.

'HDP İDEOLOJİDİR'  

HDP'nin kapatılmak istenmesinin iktidarın Kürtlere bakış açısının göstergesi olduğunu belirten Rıfat İnal, “HDP bir parti değil, ideolojidir. Bu ülkede asla HDP gerçeği yok olmaz. Buna bağlı olarak Kürt halkı da yok olmaz. Bu biraz bizim suçumuz. Çünkü bizde birlik yok. Eğer birlik olursak, değil HDP’yi kapatmak, böyle bir teşebbüste bile bulunamazlar. Yandaş kanallar ne kadar propaganda yaparsa yapsın, gerçeklerin farkındayız. HDP’li olmak bile bir suç. Kürt olmak bile bir suç” dedi.

Hakan Güvenç ise HDP'nin kapatılmak istenmesini "Kürt halkına yapılan zulüm" olarak nitelendirdi. Güvenç, “Yıllardır bu zulüm yapılıyor. Benim gibi herkesin görmesi lazım. Türkiye’de halklarının da bu zulmü görmesi lazım” diye konuştu.(Van/MA)