Ülkede yaşanan siyasi ve ekonomik kriz, yükselen enflasyon, işsizlik ve zamlarla derinleşiyor. Alım gücü düşen halkın geçim sorunu da ağırlaşıyor. Dolar’ın 18, Euro’nun 20 TL’yi geçmesinin ardından Merkez Bankası müdahaleleri ve “kur korumalı mevduat” düzenlemesi sonrasında kurlarda ciddi oranda düşüş yaşandı. Kurlarda düşüş yaşansa da fiyatlarda bir düşüş yaşanmadı. Yeni yıl ile beraber elektrik, doğal gaz, akaryakıt başta olmak üzere temel gıda maddelerine peş peşe zam yapıldı.

Van’da mikrofon uzattığımız halk, ekonomik krizin temel nedeninin AKP’nin yürüttüğü savaş politikalarının sonucu olduğunu söyledi. 

İKTİDAR DEĞİŞMELİ

Zamlarla yeni yıla başlandıklarını belirten Abdullah Çalışkan, ülkenin gidişatının çok kötü olduğunu söyledi. Zamlardan önce gelen faturaları yatıramadıklarını hatırlatan Çalışkan, “Bundan sonra faturaları artık hiç yatıramayız. AKP’nin ekonomik politikaları batmış durumda. Bu iktidarın bir önce değişmesi gerekiyor. İnsanların bu duruma isyan etmesi gerekiyor. Esnafım ama kazanç yerine zarar ediyorum. Perişan olmuşuz ve artık geçinemiyoruz” dedi. 

EKONOMİ TÜKENDİ 

Her şey gibi ekonominin de artık ülkede tükendiğini söyleyen Kamil Tuncer, iktidarın artık ekonomiyi yönetemediğini belirtti. İnsanların “Artık yeter” demesi gerektiğini ifade eden Tuncer, “Aldıkları mermileri Kürtlere sıktılar. Şimdi o mermiler zam olarak döndü. 20 yıldır Türkiye’yi yönetiyorlar ama gelinen noktada ülkeyi batırdılar. İnsanların evlerinde artık kuru ekmek dahi yok. Ömrümde böyle bir kriz görmedim. İnsanlar evine bir kilo beyaz et dahi alamıyor” diye konuştu.  

GÜÇLÜ MUHALEFET 

Her sabah zamlarla uyandıklarını belirten İbrahim Soyalp, “İktidarın ülkede yaptığı yolsuzluklar sonrası zam geliyor. İnsanlar artık geçinemiyor. Sistemin değişmesi ve seçimin olması gerekiyor. AKP’nin gitmemesi gerekiyor bunun için güçlü bir muhalefete de ihtiyaç var” diye belirtti. 

TEK POLİTİKA ZAM

Eşi ve torunları ile birlikte yaşadığını anlatan Selahattin Yıldız, emekli maaşı ile evi geçindirmek zorunda kaldığını söyledi. Pahalılığın artmasından dolayı bir şey alamadıklarını ifade eden Yıldız, aldığı maaşın sigara parasına dahi yetmediğini dile getirdi. Yıldız, “Kömürü mecburen borç olarak alıp baharda ödeyeceğiz. Hükümetin şuan tek politikası zam yapmaktır” şeklinde konuştu. 

SİSTEM DEĞİŞMELİ 

Yapılan yolsuzlukların bitmeden zamların da durmayacağının altını çizen Alper Salih, zam ve doların yükselmenin birilerine kazanç olarak döndüğünü belirtti. İnşaatlarda çalışarak geçindiğini ancak şuan inşaat sektörünün durması nedeniyle çalışamadığını ve borç alarak ailesine bakmak zorunda kaldığını ifade eden Salip, “Ben, eşim ve bir çocuğuma bakmak için çevrede borç alarak evime ekmek götürüyorum. Bu durumun tek nedeni AKP’nin yürüttüğü kirli politikalardır. Kurşun alıp Kürtleri vuruyorlar ve bundan başka da işleri yok. İnsanlar artık açlıktan ölüyor. Bu sistemin derhal değişmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

MA / Dindar Karataş