Vanlılar her şeye rağmen HDP’ye olan desteğini her koşulda sürdürüyor. HDP’yi umut olarak gören ve 1999’dan bu yana bütün seçimlerde oyunu Kürt siyasi geleneğinden gelen partilere veren Vanlılar, şimdi de kapatılma ihtimaline karşı neler yapacaklarını tartışıyor. Van’da sokakta, kahvede, evde bütün sohbetlerin tek konusu HDP.

1992 YILINDAN BU YANA İRADELERİNE SAHİP ÇIKIYORLAR

Van'da Halkın Demokrasi Partisi (HEP) adayı Remzi Kartal 1991 milletvekili seçildi. 1999 yılında yapılan yerel seçimlerinde Van belediyesini HADEP kazandı. 2002 yılında yapılan seçimlerde DEHAP Van’da birinci parti olmasına rağmen milletvekilleri baraja takılarak meclise gidemedi.

2007 yılında ‘Bin umut adayları’ olarak seçime bağımsız giren DTP’nin Van adayları Özdal Üçer ve Fatma Kurtulan milletvekili seçildi. 2009, 2014, 2019 yerel seçimlerinde Van Büyükşehir seçimlerini DTP, BDP ve HDP adayları kazanırken, Van halkı 2015 seçimlerinde 7 milletvekili, 2018 seçimlerinde ise 5 milletvekilini tüm baskılara rağmen parlamentoya göndermesini başardı.

Bugün kadar Kürt siyasi geleneğinden gelen partilere yüksek oranda destek veren, tecrit politikalarına ve HDP’nin kapatılma talebine yüzbinlerin katıldığı görkemli bir Newroz ile cevap veren Van halkı, "HDP tabela partisi değildir, halkın partisidir. Siz kapatabilirsiniz ama halk kapatmayacak" diyerek hükümete ‘Bunlar ülkeye zarar verir’ uyarısında bulundu.

HEP'TEN BU YANA 7 PARTİ KAPATILDI

Van’da ayakkabı mağazası bulunan Zeki Oruk (48) HDP’nin kapatılmasının Türkiye halklarına bir fayda sağlamayacağını aksine büyük zararlar vereceğini belirtti. Bunu geçmiş süreçlerden bildiklerini ifade eden Oruk, "HEP’ten bu yana 7 parti kapatıldı. 1990'lardan bugüne baktığımızda 7 parti kapatıldı diye bu siyaset, bu halk bitti mi, hayır. 1,5 milyon oy ile başlayan süreç 6 milyon seçmene ulaştı. Bu seçmeni üçe çarparsak 18 milyon insan eder. Bu insanlar bu memleketin insanları, ne yapacaksınız?

Bu insanların beyinlerini kapatamayacaklar, pranga vuramayacaklar. Tabela değişir, başka bir tabela gelir. Parti olmadığı dönemde dahi bağımsız girildi meclise. Kürtler alternatifsiz değil ki; ama Kürtler Türkiye içinde legal siyaset yapmak istiyor. Kürtler demokrasi, adalet, eşitlik istiyor. Kürtleri meclisten kovarsanız Kürtler ne yapacak. Derneklerini, gazetelerini, belediyelerini kapatıyorsunuz. Bu kadar baskıyı yaptıktan sonra Kürtlere siz şusunuz, busunuz diyemezsiniz. Herkesin barış huzur içinde yaşayacağı bir ülke yaratmak varken bu tür beyhude çabalar herkese zarar veriyor" diye konuştu.

İLK SEÇİMDE YÜZDE 17 OY ALACAĞIZ

Lokanta İşletmecisi Hüseyin Akdağ da HDP’nin kapatılmasının doğru olmadığını kaydetti. 7 partinin kapatıldığını ama her kapatılan partinin 2 milyon fazla oy ile geri döndüğünü söyleyen Akdağ, "HDP kapatılırsa kurulacak yeni partinin oyunu yüzde 17’e çıkaracağız. HDP halktır, halkın iradesine herkesin saygı duyması gerekiyor. Siyasi partilerin kapatılması bugüne kadar çözüm olmadı sadece zarar verdi.

Bir siyasi partiyi halk kapatır, hukuk-adalet olursa siyasi parti bir araçtır ama onun arkasında halk var oy veren milyonlar var. Parti kapatmanın hiçbir anlamı yok. Bir sefer yapıyorsun yanlış, iki defa yapıyorsun yanlış ama 8 defadır aynı yanlışı yapıyorlar. Onlar partiyi kapatırlar ama halk partiyi kapatmayacak. Ben HADEP döneminde yöneticilik yaptım. HADEP yüzde 4 oya sahipken HDP bugün yüzde 13, onu da kapatırsanız yeni kuracağımız parti yüzde 17 olacak. HDP halkın nazarında asla kapanmaz" şeklinde konuştu.

AĞIR SONUÇLARA YOL AÇAR

Vanlı yurttaş Selami Yeşilbaş ise şunları söyledi: "HDP’nin kapatılması topluma ve demokrasiye zarar verir. İnsanlar kendi fikrini siyasi bir biçimde dile getirmek istiyor. Bugün HDP’yi kapatmak isteyen AKP de geçmişte kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu durumu en iyi onlar bilir ama bugün işlerine gelmediği için HDP’yi kapatmak istiyorlar. Kapatma girişimleri geçmişte olduğu gibi çok ağır sonuçlara yol açar. Hükümete çağrım bu tutumdan vazgeçmeleridir."

Fırat Haber Ajansı