Bu yıl 30'u il toplam 61 merkezde "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla yapılacak olan Newroz kutlamalarına sayılı günler kalırken, alanların vazgeçilmez yöresel kıyafetleri "kiras-fistan" ve "şal-şepik"e ilgi de arttı. Renkli yöresel kıyafetlere olan ilgi terzilerin iş yükünü de ağırlaştırıyor. Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Mahllesi'nde 15 yıldır kadınlara "kiras-fistan" diken Feyroz Yalçın da bu terzilerden birisi. 

15 YILDIR DİKİYOR

Terziliğe ilk olarak evde başladığını aktaran Yalçın, yaklaşık 5 yıldır da mahallede açtığı dükkanda bu işi sürdürdüğünü belirtti. Dükkanı açtığında "Bu iş boş, dükkan açıp ne yapacaksın? Bir iş yapmak istiyorsan evinde otur” gibi cinsiyetçi söylemlerle karşılaşan Yalçın, bu söylemlere kulak asmadığını ve işinde ısrarcı olduğunu söyledi. Mesleğinden kazandığıyla tüm ihtiyaçlarını karşıladığını dile getiren Yalçın, "Dükkanı ilk açtığımda kadınlar çok sevindi. Kadınla, çarşıda terzilerin çoğunluğunun erkek olmasından dolayı elbiselerini diktiremediklerini söylüyordu. Kadınlar artık elbiselerini dikmem için bana getiriyorlar" dedi. 

8 MART VE NEWROZ'UN VAZGEÇİLMEZİ

Özellikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Newroz kutlamalarında "kiras-fistan" diktirmek için gelenlerin sayısının daha da arttığını belirten Yalçın, "Kadınlar yanıma geldikçe daha çok mutlu oluyorum. İşimi onların sayesinde daha çok sevmeye başladım. Bu, işime daha sıkı bağlanmamı sağladı. Yalçın, “Kiras-fistan annelerimizin çocukluğundan beri giydiği bir elbise. Annem halen kiras-fistan giyer. Bir düğüne, Newroz’a ya da herhangi bir etkinliğe gittiğimizde kiras-fistan giymeseydik bizi düğüne götürmüyorlardı. Bu elbiseler bizim geleneğimizdir. Eskiden günlük kıyafet olarak giyilirdi ama şimdi sadece özel günlerde giyiliyor” diye belirtti. 

KADINLARA ÇAĞRI

Geçtiğimiz yıl koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Newroz’u kitlesel bir şekilde kutlayamadıklarını anımsatan Yalçın, bu yıl büyük bir coşkuyla kutlamalara katılacağını ifade etti. Yalçın, "8 Mart’la birlikte büyük bir coşku hakim oldu. Kadınlar Newroz’a daha coşkulu katılacak. Bu yıl Newroz’u çok güzel bir şekilde geçireceğimize inanıyoruz. Aynı zamanda büyük bir sevinç var. Bütün kadınlar renkleri, sesleri ve kiras-fistanlarıyla geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Newroz alanlarında olmalı" çağrısı yaptı. (Van/MA)