Havaların ısınmasıyla birlikte koçerlerin yayla hazırlıkları başladı. Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Yalı Mahallesi'nde koyun ve keçilerini otlatan 4 çocuk annesi Nihayet Metin (45) de yaylalara çıkmak için gün sayıyor. Tarihi Van Kalesi eteklerinde 20 gündür yaklaşık 50 hayvanı otlatan Metin, Mayıs ayında başlayacak yayla yolculuğu için heyecanlı olduğunu söyledi. 

KALE ETEKLERİNDE KOÇERLİK

Yaklaşık 15 yıldır çobanlık yaptığını belirten Metin, kış aylarında ahırlarda besledikleri hayvanları, havaların ısınmasıyla birlikte dışarıya çıkardığını söyledi. Mayıs ayı başlarında Gevaş ilçesi kırsalındaki Karkara Vadisi'ne doğru yolculuklarının başlayacağını dile getiren Metin, eşinin de bu yolculukta kendisine eşlik ettiğini ifade etti.

BELEDİYE ENGELİ

Tek geçim kaynağının hayvancılık olduğunu aktaran Metin, yaylalarda olmadıkları vakit kimi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Kayyım yönetimindeki İpekyolu Belediyesi’nin kırsal kesimlerde hayvan otlatmalarına rağmen kimi zaman kendilerine engel çıkardığını söyleyen Metin, "Belediye hayvanlarımızı Van’da otlatmamıza izin vermiyor. Belediye çalışanları birkaç defa ‘burada hayvanlarınızı otlatmayın’ dedi. Ama bu hayvanlara bakmak zorundayız. Ondan kaynaklı buraya getiriyoruz" dedi.(Van/MA)