Van’ın Tuşba ilçesi Akköprü Mahallesi’nde Urartular döneminden kalma 2 bin 800 yıllık tarihi Meher Kapı, kaderine terk edildi. Urartuların Baş Tanrı'sı Haldi adına yapılan tarihi kapı, her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen mekanların başında gelmesine rağmen bilinçsizlikten her gün biraz daha tahrip ediliyor. Hemen dibinde ateş yakıldığı gözlemlenen tarihi yapı ile ilgili herhangi bir tanıtıcı veya uyarıcı levhanın olmaması da dikkat çekiyor. 

MAHALLELİ BELEDİYEYİ SUÇLADI 

Çevresinde yapılan yazılamaların yanı sıra çöp yığını haline getirilen tarihi yapının bulunduğu mahallede ikamet eden ve güvenlik nedeniyle ismini vermek istemeyen A.A., duruma şöyle tepki gösterdi: "Mahallenin gençleri ve dışardan gelen gençler, maalesef buralarda ateş yakıp içki içiyorlar. Alan biraz dağlık olduğundan ötürü kayalara çıkarak bölgede zaman geçiriyorlar. Ama tüm bunların sorumlusu AKP yönetimindeki Tuşba Belediyesi ve Kültür Müdürlüğü'dür. Bu tarihi yapıyı turistler ziyaret etmesine rağmen herhangi bir bakım, levha ya da koruyucu önlem alınmıyor. 

Yaz aylarında özellikle yurtdışından gelen turistler tarihi kapıya büyük önem veriyor. Başka bir yerde olsa bu yapı ilgi odağı olurdu. Biz ne tarihe nede değerlere maalesef önem vermiyoruz." 

MEHER KAPI HAKKINDA

Aydınlatan anlamına gelen Meher Kapı’nın, Urartu Krallarından İşpuini ve oğlu Menua’nın ortak krallıkları döneminde M.Ö. 820-810 yıllarında Urartuların Tanrısı Haldi adına yapıldığı biliniyor. Günümüzde  “Taş Kapı”, “Kör Kapı”, “Yalancı Kapı” veya “Çoban Kapısı” gibi isimlerle anılıyor.  2.60 metre genişliğinde, 4 metre yüksekliğinde bulunan ve kayanın oyulması ile inşa edilen tarihi kapıdan Tanrı Haldi’nin ışık demeti içinde çıkacağına inanılıyor. Tarihi kapının içerisinde ise Urartuca yazılamalar mevcut. Bu yazılamaların başında “Sarduri oğlu İşpuini ve İşpuini oğlu Menua, Tanrı Haldi için bu kapıyı yaptırdılar” ibaresi yer alıyor. Meher Kapı anıtındaki yazıta göre, Urartuların inandığı, kutsadığı ve adlarına belirli dönemlerde kurban kestiği 79 tanrı, tanrıça ve tanrısal özellik bulunuyor. Bunlardan ilk üçü sırasıyla Savaş Tanrısı Haldi, Hava Tanrısı Teişeba ve Güneş Tanrısı Şivini'dir.(Van/MA)