Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'ndeki tutukluların 14 Eylül’de başlattığı süreli-dönüşümlü açlık grevi eylemi 47’nci gününde. Tutuklular, 6-7 kişilik gruplar halinde 10'ar günlük açlık grevine katılıyor. Tutuklular, “İzole edilen siyasi mahpuslara yönelik hak ihlalleri ve tecridin sonra ermesi, avluların üzerindeki tel örgülerin kaldırılması, açık ve kapalı görüşlerde keyfi üst aramalarının kaldırılması, OHAL döneminde toplatılan radyoların geri verilmesi, ağırlaştırılmış müebbet alan mahpusların havalandırma sürelerinin arttırılması, siyasi mahpusların diğer suçlar ile aynı koridorlara koyulmasından vazgeçilmesi, 2 bloğa toplanması ve oda değişimlerinin keyfi olarak engellenmesinin sona ermesini” talep ediyor. 

Tutukluların aileleri, yaptıkları son telefon görüşmesinde taleplerin halen karşılanmadığını ve buna karşı eylemin devam ettiğini aktardı. 

‘ZULÜMDEN VAZGEÇİN’ 

Mayıs ayında evine yapılan baskınla gözaltına alınan ve tanık ifadeleri gerekçesiyle tutuklanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Devrim Aşkan’ın annesi Hatice Aşkan, koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde cezaevindeki hak ihlallerinin arttığına dikkati çekti. Anne Aşkan, cezaevindeki hak ihlallerini “zulüm” olarak niteledi. Oğlunun ve diğer tutuklu arkadaşlarının 5 gündür açlık grevinde olduğunu söyleyen Aşkan, “Bu zulmün bitmesini istiyoruz. Cezaevi koşulları çok sıkıntılı, 20 kişi bir koğuşta kalıyor. Yemekleri az veriliyor, sular sürekli kesiliyor. Benim 3 kayınım daha cezaevinde ve onların kaldıkları cezaevlerinde de aynı sıkıntılar var. İşkence tutumundan biran önce vazgeçilsin. Tutuklulara yapılan zülüm bizlere de yapılıyor” şeklinde konuştu. 

CEZAEVİNDEKİ SIKINTILAR

4 yıl önce tutuklanan ve 9 yıl hapis cezası verilen İzbat Orhan'ın eşi Ruken Orhan ise eşinin kuyruk kemiğinin kırık olduğunu ve kimi rahatsızlıklarının bulunduğunu söyledi. Eşinin ağrılarından dolayı sürekli iğne tedavisi gördüğünü ancak riskli olması nedeniyle ameliyat olmayı kabul etmediğini belirten Orhan, “Eşim hasta olmasına rağmen tutuklandı. Beni aradı ve açlık grevine girdiğini söyledi. Cezaevi koşullarının düzeltilmediğini ve bu durumu kabul etmeyeceklerini söyledi. Özellikle yemekler konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Kantinde de bir şey almak istediklerinde çok pahalı oluyor. Şartlar düzelmeyene kadar eylemlerine devam edecekler. Sadece haklarını istiyorlar. Siyasi tutuklu oldukları için hakları çiğneniyor. Grevlerinin sonuç alması tek isteğimiz” diye konuştu. 

MA / Dindar Karataş