Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde kalan siyasi tutukluların 14 Eylül’de başlattığı dönüşümlü açlık grevi eylemi sürüyor. 6-7 kişilik gruplar halinde 10'ar günlük gerçekleşen eyleme katılan tutuklular, Olağanüstü Hal (OHAL) döneminden bu yana devam eden uygulamaların sonra ermesini istiyor. 

TALEPLER

Tutuklular, “Cezaevinde diğer tutuklulardan izole edilen siyasi mahpuslara yönelik hak ihlalleri ve tecride son verilmesini, koğuşların avlularının üzerindeki tel örgülerin kaldırılmasını, açık ve kapalı görüşlerde keyfi üst aramalarının kaldırılmasını, OHAL döneminde toplatılan radyoların geri verilmesini, ağırlaştırılmış müebbet alan tutukluların 1 saatlik havalandırma sürelerinin arttırılmasını, siyasi tutukluların diğer suçlardan cezaevinde olan kişilerle aynı koridorlara koyulması ve oda değişimlerinin engellenmesinin sona ermesini” talep ediyor. 

ANNENİN ÇAĞRISI

Açlık grevi eyleminde olan tutuklulardan birisi de Botan Timur. Van’da 2016 yılında evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Timur, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecrit politikasına karşı da daha önce 103 gün boyunca açlık grevinde kalmıştı. 

Anne Zübeyde Timur, oğluyla yaptığı son telefon görüşmesini anlattı. Oğlunun cezaevinde baskıların arttığını kendisine aktardığını belirten anne Timur, “Cezaevlerinde insanlık dışı muameleler yapılıyor. Çocuklarımız şuan da bu politikaların son bulması için açlık grevine girmişler. Oğlumun, şuan tutuklu bulunan diğer kişiler gibi bir suçu yok. 5 yıldır mahkemesi devam ediyor. Dosyasında ona suç olarak koyabilecekleri hiçbir şey yok. Bu zulmü kabul etmiyoruz. Korkmuyor ve haklılığımızdan taviz vermeyiz. Tüm anneleri bu grevlere destek vermeye ve ses çıkarmaya çağırıyorum” şeklinde konuştu. 

‘ZÜLME BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

“Ya çocuklarımızın talepleri bir an önce karşılanır ya da biz de cezaevi önünde eylem yaparak greve gireceğiz” diyen anne Timur, şöyle konuştu: “Herkesin bu tutukluların sesini duyması gerekiyor. Biz Kürt halkı olarak haklarımızı talep ettiğimiz için bu kadar zulüm görüyoruz. Çocuklarımız kötü muameleyle karşılaşıyorlar. Öldürdükleri her bir Kürt için bahane üretiyorlar. Ama bu zülüm politikalarına boyun eğmeyeceğiz.”(Van/MA)