Hakkında 2011 yılında açılan bir soruşturma kapsamında tutuklu olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Fırat Keser’in, yargılandığı davanın 21’nci duruşması Aydın 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Keser tutuklu bulunduğu Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile bağlandı. Keser'in avukatı ve ailesinin yanı sıra HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede de duruşmaya katıldı.

Duruşmada söz alan Keser, hakkında beyanlarda bulunan ve dosyada bulunan kişileri tanımadığını belirtti. Kaçma şüphesinin bulunmadığını ve bizzat kendisinin bir önceki duruşmaya geldiğini belirten Keser, tahliyesini talep etti.

‘MAHKEME HEYETİ NEFRET SUÇU İŞLEDİ’

Daha sonra söz alan Keser’in avukatı Sedat Kula, görülen 19 ve 20’nci duruşmalarda yaşanan eksikleri hatırlatarak savunmasına başladı. Dosyada mağdur sıfatı ile ifadesine başvurulan kişinin daha önce tanık olduğunu kaydeden Kula, hiçbir ara karar ve gerekçe olmadan 19’ncu duruşmada tanık olarak dinlenen kişinin ifadelerinde var olan çelişkilere dikkat çekti. Tanığın 2015 yılında Keser’i tanımadığını belirtmesine rağmen 2021 yılında tanımasının hayatın normal akışına aykırı bir durum olduğunu söyleyen Kula, “20’nci celsede savcı tutuklanma talebinde bulunmamasına rağmen müvekkilim tutuklandı. Daha duruşma başlamadan Müvekkilimin etrafını polisler sardı ve gözetim altına aldı. Bu durum hukuki bir izahı olamaz. Dosyada tek bir delil bulunmazken savcılık mütalaa sunarak müvekkilimin ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla cezalandırmasını istiyor. Biz bu mütalaayı kabul etmiyoruz. Soruşturma sürecinde hakkında yakalanma kararı dahi çıkartılmayan müvekkilimin 6 yıl sonra tutuklanmasına gerekçe yapılan maddelerin bizce tek bir izahı vardır. O da ayrımcılık ve nefret suçudur” dedi.

Mütalaasını tekrar eden savcı, Keser’in “örgüt üyeliği” iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti Keser’in “kaçma şüphesinin bulunması” iddiasıyla tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 8 Temmuz’a erteledi.(Van/MA)