Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Van merkez İpekyolu Belediye eşbaşkanları Şehzade Kurt ve Azim Yacan, 8 Kasım’da ‘hakkınızda soruşturma var’ gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Gözaltının ardından yerlerine kayyım atanan eşbaşkanlar, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürülen eşbaşkanlar 11 Kasım’da Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Azim Yacan’ın görüşüne giden ailesi, sürgün edilişinin ardından ilk 3 gün hücrede kaldığını ve 3 gün boyunca çay, su ve yemek verilmediğini öğrendi. Azim Yacan'ın daha sonra tek odalı koğuşa alındığı ancak bu kez de kitap, dergi ve gazetelerin verilmediği öğrenildi. Annesi Süheyla Yacan, hem Azim Yacan'ın hem de tüm eşbaşkanların serbest bırakılması gerektiğini söyledi. 

‘Tutsaklara tecrit uygulanıyor’

İpekyolu Belediyesi’nde eşbaşkanların halkçı anlayışla hizmet ettiklerini, devletin bu anlayışa tahammül edemediğini belirten Süheyla Yacan, “Gecenin bir yarısı eve baskın yaparak oğlumu gözaltına aldılar. Önceden Van T Tipi Kapalı Cezaevinde idi. Orada kalabalık kalıyorlardı, ardından sebepsiz yere, Erzurum T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. 3 gün hücrede tutulmuş. Bu zulmü kabul etmiyoruz. 3 gün boyunca ne ekmek ne su vermişler. Sinir krizi geçirdikten sonra hastaneye kaldırmışlar. Şu anda tek odalı koğuşta kalıyor. Taleplerine rağmen diğer kalabalık koğuşlara götürülmüyor. Tecrit uygulanıyor. Ne bir gazete, dergi, kitap ne de radyo veriliyor” diye aktardı. 

‘İrademizden vazgeçmeyeceğiz’

Halkın iradesiyle belediyelerin kazanıldığını ancak Kürt halkının iradesinin tanınmadığını vurgulayan Süheyla Yacan, “Halkın iradesini yok sayacaklarsa seçim yapılmasın, direkt belediyeleri kendilerine alsınlar. HDP’li belediyelerin hırsızlıkla işleri olmaz, halk ayırımı yapmaksızın hizmet götürüyorlar. Belediyenin işi halka hizmet götürmektir Kürt başkan Türk başkan ne fark eder. Yüz yıl da kayyım atasalar biz yine kazanacağız. Bu hakaretler ne zamana kadar devam edecek? Bizler bitmiyoruz buradayız onlar tutukladıkça bizler daha çok irademize sahip çıkacağız” dedi.