Van’da helikopterden atılıp, birinin yaşamını yitirdiği iki yurttaşın haberini yapmalarının ardından “devlet aleyhine toplumsal olayları haber yaptıkları" gerekçesiyle tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve Gazeteci Nazan Sala ise Van T Tipi Cezaevi’ne konuldu.

Rahatsızlık verip, suç kapsamına sokulan haberleri nedeniyle tutuklanan gazetecilere yönelik hukuksuzluk ve insanlık dışı muamele cezaevinde de devam etti.

ERKEKLERİN KALDIĞI KORİDORA KONULDULAR

Avukatlarından alınan bilgilere göre, tutuklanan gazetecilerden Şehriban Abi ve Nazan Sala, Van T Tipi Cezaevi’nde adli erkek mahkumların kaldığı koridordaki bir koğuşa konuldu. 

YEMEK VERİLMEDİ

İki kadın gazetecinin tek başlarına tutulduğu bu koğuşun toz, çöp ve camının açık kalması nedeniyle kuş pisliği içerisinde olduğunu avukatlarına aktaran gazeteciler, cezaevine getirildikleri Cuma akşamı ve Cumartesi sabahı yiyecek bir şey verilmediğini belirtti. Ancak bu konudaki ısrarları sonucunda kendilerine yiyecek bir şeyler verildiğini dile getiren gazeteciler, yine ikişer battaniye dışında yastık ve nevresimle birlikte su, peçete ve sabun gibi temizlik malzemelerinin de verilmediğini anlattı. 

KALORİFERLER YAKILMIYOR

Şehriban Abi’nin gözaltına alındığı sırada üzerinde bulunan yeşil renkli kazağı da yasak olduğu için cezaevine girişte alındı. Bu yüzden üzerinde tişört ile kalakalan Abi’nin, havanın özellikle geceleri çok soğuk olmasına rağmen kaloriferlerin ara ara yakılması nedeniyle üşüdüğü belirtildi.

AMELİYATLI AYAĞI RİSK ALTINDA

Ameliyat geçirip, ayağına platin takılan Nazan Sala’nın da bu durumdan etkilenip, ayağındaki platinin kilitlenme riski oluştuğu da aktarıldı.

Avukatlarının tutuklanan diğer iki gazeteci Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile bugün görüşmeleri bekleniyor.(Van/MA)