Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından helikopterden atılan 2 yurttaşın haberini belgeleriyle ortaya koydukları için 6 Ekim’de gözaltına alınan ve 9 Ekim’de tutuklanarak Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne konulan Mezopotamya Ajansı muhabiri Adnan Bilen mektup gönderdi. Cezaevinde kendisiyle birlikte tutuklanan MA muhabiri Cemil Uğur’la birlikte karantinada olduklarını belirten Bilen, durumlarının iyi olduğunu ve kimsenin gerçekleri yazmayı bırakmaması gerektiğini ifade etti. 

NOT DEFTERİNİN KAPAĞI SUÇLAMA KONUSU YAPILDI

Kendilerine isnat edilen iddiaların değil tutuklanmayı, gözaltına dahi alınmayı gerektirecek iddialar olmadığını vurgulayan Bilen, “Ama bir çırpıda bizi tutuklayıp buraya gönderdiler. Elbette bir gün hukuksuz durum ortadan kalkacaktır. Şimdi düşünün! Bir not defterinin kapağı insanın tutuklanmasına neden olur mu? Ya da haber kaynağınla yaptığın ve içeriğinde tek bir şeyin olmadığı konuşma tutuklama nedeni olabilir mi? Ve buna benzer çok daha absürt şeyler” diye belirtti.  

‘SUÇ İŞLEYENLERİ YAZDIK’ 

Tutuklanmalarının isnat edilen suçlar olmadığının herkesin bildiğinin altını çizen Bilen, şunları yazdı: “Mesele; yıldırmak, gazeteciliği bir suç olma haline dönüştürmek ve hiçbir şey yazılmamasını sağlamaktır. Düşünün bir ara ‘Dolar yükseldi’ demek dahi neredeyse suç oluyordu. Diğerlerini saymıyorum zaten. Ama biz yaşanan-yaşatılan her şeyi en doğru biçimde ve büyük bir iradeyle yazmaya devam edeceğiz. Biz suç işlediğimiz için değil, suç işleyenleri yazdığımız için buradayız. Eğer bunu cezalandırılacaksa da bunu büyük bir onurla taşımaya hazırız. Mahkemede de söyledim: Ben bu suçlamaları görünce utanç duydum. En çok da gazeteciliğe karşı yapılan bu berbat uygulamadan utandım. Ama geçecek ve buna tüm kalbimizle inanıyoruz. Tekrardan söyleyeyim. Biz de diğer tüm arkadaşlarımız gibi özgür gazeteciliğin, özgür basının onurunu asla ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Varsın kim bizi neyle suçluyorsa suçlasın.”