Van’da operasyona çıkan askerler tarafından işkenceye maruz bırakılarak, helikopterden atılan 2 yurttaşın yaşadıklarını kamuoyuna duyurmalarının ardından “devlet aleyhine toplumsal olayları haber yaptıkları” gerekçesiyle tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirlerinden Adnan Bilen, avukatı aracılığıyla mesaj gönderdi. 

‘SAVCININ SARI KARTIYLA GAZETECİ OLUNMAZ’

Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan gazeteci Bilen, hukuk dışı bir şekilde gözaltına alınarak tutuklandıklarını belirtti. Bilen, kendilerine destek veren herkes teşekkür ederek, “Cezaevi koğuşunda gazetenin küçük bir parçasında 20 yıldan sonra gazeteci olmadığımı mahkeme kararı ile öğrenmiş oldum. Buna gülelim mi üzülelim mi bilemedim. Mesleğe başlamanın üzerinde 20 yıl geçtikten sonra böyle bir kararının verilmesini çok aceleci buldum. İktidarın, savcı veya hakimin vereceği basın kartı ile gazeteci olunmaz. Hiçbir gazetecinin gazeteciliği bir iktidarın belirlemesi ile de oluşmaz. Biz, yerlerde süründürülmeye çalışılan, illegalize edilen gazeteciliğin onurunu her koşulda ayakta tutmaya devam edeceğiz” dedi. 

TUTUKLANAN GAZETECİLER

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerlerin 11 Eylül’de gözaltına aldıktan sonra helikopterden atılan ve yaşamını yitiren Servet Turgut ile yaralı olan Osman Şiban’ın yaşadıklarını kamuoyuna duyuran Mezopotamya Ajansı muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala, 9 Ekim’de tutuklanmıştı. Mahkeme, “devlet aleyhine toplumsal olayları haber yaptıkları” gerekçesiyle gazeteciler hakkında tutuklama kararı vermişti.