Tevgera Jinên Azad’ın (TJA), "Değişim ve özgürlük için sen de ayağa kalk" sloganıyla başlattığı kampanya çerçevesinde sokak sokak yürütülen çalışmalara ilişkin konuşan kadınlar, erkek egemen sisteme karşı mücadeleyi büyütmeyi hedefliyor. Kampanyaya dair bilgi veren TJA Aktivisti Güle Komi, kadın katliamına, tacize, tecavüze, istismara ve ekolojik kıyıma karşı kadın mücadelesinin süreceğini söyledi. 

HER AY FARKLI BİR ETKİNLİK 

Kadın ve çocuklara yönelik istismar, doğa katliam ve hak ihlallerinin artığı bir dönemde başlatılan kampanyanın taşıdığı öneme vurgu yapan Komi, aylık olarak yapılan çalışmaları şöyle sıraladı: "Ağustos'ta şiddeti engellemeye yönelik çalışmalar yaptık. Şengal için dengbej divanları düzenleyip, anma gerçekleştirdik. Ekolojiye dair Van Gölü kıyısında biriken çöpleri temizledik. Eylül'ü, 'Onurlu bir barış için sen de ayağa kalk' sloganıyla barış ayı olarak deklere ettik. Barışı simgeleyen beyaz kıyafetlerimizle alanlara indik. Ölüm değil, barış istediğimizi dile getirdik. Bu kapsamda barış panelleri düzenledik. Kendi ülkelerinden yoksulluk, savaş nedeniyle göç eden ve otogarda yatıp kalkan mültecilere yardımda bulunduk. Yine konteynırlarda yaşayan mültecilerin ihtiyaçlarını karşıladık. Ekim'i özsavunma ayı olarak ilan ettik. Mahallerde Jineoloji atölyeleri düzenleyerek, kadınların kendilerini koruyabileceği, sadece şiddete karşı değil her anlamda özsavunmalarını geliştirebileceklerinin içeriğini anlattık. Her ay mahalle çalışmaları yapıp, kadınlarla bir araya geldik. Bu toplantılar çok verimli geçti. Kadınlar her söylediğimizi dikkate alıyor." 

‘ENGELLERE RAĞMEN YÜRÜDÜK'

Kasım ayının şiddete karşı mücadele ayı olarak ele alındığını ifade eden Komi, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle bütün ay büyük bir çaba sarf ettik. Kadınları alanlara çağırdık. 2-6 Kasım arası mahallerde kadınlarla bir araya gelip filim gösterileri düzenledik. Tutuklu kadınlara kart gönderdik. Tiyatro, şiir ve şarkı geceleri yaptık. Mahallerde 'birlikte daha güçlüyüz' diyerek, 25 Kasım'da kadınları yürüyüşe çağırdık. Fakat yapmak istediğimiz yürüyüşü polis engelledi. Bütün engellemelere rağmen basın açıklamamızı yaptık. Sloganlar eşliğinde yürüdük. Böylelikle Kasım ayı planlamamızı tamamladık" diye belirtti. 

'ULAŞMADIĞIMIZ KADIN KALMAYACAK' 

Hükümetin yürüttüğü politikalardan kaynaklı kadınlar için yaşam alanlarının daraldığını, ekonomik anlamda büyük zorluklar yaşadığını dile getiren Komi, Van'da da bu durumun ağır bir şekilde yaşandığını söyledi. Her mahallede ve sokakta kadınlara ulaşıp, onları dinlemeye çalıştıklarını vurgulayan Komi, ortak mücadele ve dayanışmanın önemine dikkati çekti. Komi, sözlerini şöyle tamamladı: "Kadınların kimliklerine sahip çıkarma bilincini ortaya çıkardık. Biz mücadelemiz boyunca kadının yüceliğini anlatmaya devam edeceğiz. Çünkü kadın ve çocukların alanlarının tamamen daraldığı, özgürlüklerinin ellerinden alındığı bir ortamdan bahsediyoruz. Neredeyse her güne bir kadın cinayetiyle uyanıyoruz. Fellilerin az ceza alarak serbest bırakıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Toplum, eş, aile baskısıyla kadınlar intihara sürükleniyor. Medyaya yansıdığı kadar yansımayan da var. Biz bunların açığa çıkması için ve bir daha yaşanmaması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Van'da ulaşmadığımız kadın kalmayacak. Bu anlamda Aralık ayını İnsan Hakları ayı olarak belirleyip çalışmalarımıza bu yönden devam edeceğiz."