Van Gölü'nde 27 Haziran 2020 tarihinde 2'si çocuk 61 mültecinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan tekne faciasına ilişkin biri tutuklu 12 kişi hakkında açılan davanın 5’inci duruşması Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. "Nitelikli göçmen kaçakçılığı yapma" ve "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme" suçlamasıyla yargılanan sanıklardan tutuklu Medeni Akbaş, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Duruşmada yaşamını yitiren mültecilerin avukatı Mahmut Kaçan da hazır bulundu. 

GÖREVİN KÖTÜYE KULLANILMASI

Tutuklu sanık Akbaş, tahliyesini talep ederken, avukatı Kaçan ise, bilirkişi raporuna değinerek, Van Gölü üzerinde görev yapan kamu görevlilerinin görevlerini kötüye kullandığını söyledi. Eksiklikleri olmasına rağmen teknenin yıllardır kullanımda olduğunu, ancak kimsenin buna müdahale etmediğini belirten Kaçan, kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

ASIL KUSURLU MÜLTECİLER!

Kaçan’ın ardından savunma yapan sanık avukatı Erdem Baytar ise asli kusurun mültecilere ait olduğunu iddia ederek, öleceklerini bile bile bu yola girdikleri için asıl suçlunun mülteciler olduğunu söyledi. 

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için Akbaş’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 10 Ocak 2022’ye erteledi.