Van’ın Edremit ilçesindeki Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulan Z.N. adlı mülteci kadının güvenlik görevlileri İ.H.K. ve Y.V. ile halen teşhis edilemeyen bir kişinin tecavüzüne uğramamasına ilişkin açılan davanın ilk duruşması 26 Kasım 2020’de görülmüştü. Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Z.N.'nin tecavüze uğradığı GGM'de 4 ay tutulduğu ortaya çıkmış ve kentteki Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) gönderilmişti. 

SUÇ DUYURUSU 

Z.N.'nin avukatları Ebru Demirtepe ve Mahmut Kaçan, duruşması sonrası ŞÖNİM'e gönderilen müvekkilleriyle görüşmek istedi. Ancak, ŞÖNİM yetkilileri görüşmeye izin vermedi. Avukatlar, bunun üzerine ŞÖNİM'in müdür yardımcısı ve görevli evrak kayıt memuru hakkında “Görevi kötüye kullanmak” ve “Dilekçe hakkının engellenmesi” suçlamalarıyla Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.  

Suç duyurusu dilekçesinde, evrak kayıt memurunun ŞÖNİM'in müdür yardımcısının "hukuka aykırı" talimatıyla görüşme dilekçesinin işleme koymadığı kaydedildi. Dilekçede, "Van Kadın Konukevine yerleştirilen müvekkil İran uyruklu kadın ile avukat görüşü yapmamızın engellenmesi fiilleri hakkında sorumluların tespiti ile haklarında Ceza Yasası’nda belirlenen suçlar temelinde kamu davası açılması" talebi yer aldı. 

Suç duyurusu sonrası idari soruşturma başlatıldığı ve yetkililerin beyanlarının alınacağı öğrenildi. 

NE OLMUŞTU?

Van’ın Edremit ilçesindeki İl Göç İdaresi’ne bağlı Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) 22 Temmuz 2020 tarihinde güvenlik görevlileri İ.H.K. ve Y.V. ile halen teşhis edilemeyen bir kişinin, merkezde tutulan İranlı Z.N. adlı kadına tecavüz etmişti. Mezopotamya Ajansı (MA) tarafından ilk olarak 14 Kasım'da yapılan haberle (link) kamuoyuna duyurulan olaya ilişkin "Nitelikli cinsel saldırı" suçlamasıyla 2 güvenlik görevlisi hakkında dava açılmıştı. 

Sanıklar ilk defa 26 Kasım'da Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Gazeteciler ve izleyicilerin takip etmesine izin verilmeyen duruşmada, Z.N.'nin tecavüze uğradığı Kurubaş GGM’de 4 ay tutulduğu ortaya çıktı.