Son dönemde Türkiye’de çocuk istismarı ve kadın katliamlarında ciddi artışlar yaşanıyor.  Özelde de Kürt illerinde kadınlar ya katlediliyor ya da şüpheli bir şekilde yaşamını yitiriyor, çocuklar da her alanda istismara ve tecavüze maruz bırakılıyor. Bu olaylardan biri geçen Ağustos ayında Van’da yaşandı. Van’ın merkez mahallelerinden birinde bir çocuk, kaçırıldıktan sonra kimliği belirlenmeyen bir erkek tarafından tecavüze uğradı. 

Faili tarif etti

25 Ağustos’ta yaşanan tecavüz olayı çocuğun durumu ailesine anlatması ve bunun üzerine ailenin Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu üzerine ortaya çıktı. Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında çocuğun 26 Ağustos’ta Çocuk İzleme Merkezi’nde (ÇİM) psikolog eşliğinde ifadesi alındı. Çocuk ifadesinde, evlerinin önünde arkadaşları ile birlikte oynarken, tanımadığı bir erkek gördüğünü söyleyerek şöyle tarif etti: “Kendisini daha önce görmedim. Biraz uzun boylu, siyah saçlı ve zayıftı. Yüzü siyahtı. Kahverengi şapkası ve gömleği, siyah pantolonu vardı. Evimizin bulunduğu sokaktaydık ve yanımızda kimse yoktu.”

Çocuğa uyutucu madde içirdi

Çocuk fail erkeğin bir su şişesini kendisine verdiğini ve içtiğini anlattı. Çocuk içerisinde uyutucu madde olan suyu içtikten sonra kendinden geçtiğini ve uyandığında ara sokakta bir yerde olduğunu belirtti. İfadesinin devamında kendisini kaçıran kişi tarafından tecavüze uğradığını söyleyen çocuk, bu sırada sokaktan faili tanıyan birinin geçtiğini ve ona kızdığını dile getirdi. Çocuk, akabinde failin olay yerinden uzaklaştığını ifade etti ve eve gidip olayı ailesine anlattığını aktardı. 

Çocuk ailesine teslim edildi 

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı il temsilciliğinin bulunduğu ifadede, çocuğun herhangi bir can güvenliği tehlikesi olmadığından çocuğun koruma altına alınmasına gerek olmadığını ve ailesine teslim edilerek, herhangi bir tedbir kararı alınmasına gerek olmadığını kaydetti.  

Anne istismardan şüphelendi 

Çocuğun annesi de ifadesinde çocuğunun saat 17.50’de yanına geldiğini, çocuğun kendisine üzerine su sıçrattığını söylediğini belirtti.  Çocuğun üstünün ıslak olmasından şüphelendiğini ifade eden annesi, çocuğun fail için “kahverengi şapkalı, kahverengi gömlek siyah pantolonlu bir ağabey” dediğini kaydetti. Anne faili tanımamakla birlikte daha önce mahallede gördüğünü belirterek, çocuğuna yönelik istismardan şüphelendiğini ifade etti.  

Mahallede bulunan kamera kayıtları incelenecek 

Öte yandan Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında faillin kimliğinin tespit edilmesi için mahalle aralarında bulunan kamera kayıtları incelenecek.