Koronavirüs (Kovid-19) salgını ve ekonomik kriz nedeniyle birikimlerini harcayan yurttaşlar, borç ve kredilerini ödeyebilmek için binek araçlarını satılığa çıkardı. 

ARABA ARTIK LÜKS

Geçinemediği için aracını satılığa çıkaran Serhat Akyüz, uzun süredir işsiz olduğunu, bu nedenle aracın artık kendisi için yük olduğunu dile getirdi. Hayatın giderek yaşanamaz hale geldiğini ifade eden Akyüz, “3 aydır aracımı satılığa çıkardım ama piyasa durgun olduğu için satamıyorum. İnşaatçıyım ve bu yıl iş olmadığı için borca girdim bu yüzden aracımı satılığa çıkarmak zorunda kaldım. Ekonomik kriz var. Uzun zamandır işsizim. İş olmadığı için belli bir zaman sonra araba bana yük olmaya başladı. Zarar edeceğim ama satamıyorum. Türk lirası her gün biraz daha değer kaybediyor. Bu nedenle araçlar da giderek zamlanıyor.  İnsanlar artık araç alamıyor ve bu gidişle fiyatlar daha da yükselecek gibi görünüyor” diye belirtti.

HERKES İCRALIK

Uzun yıllardır araç alım-satımı yaptığını anlatan Servet Aydın da insanların borçlarından dolayı artık hacizli duruma düştüğünü belirterek, “insanlar ekmek dahi bulamıyor” dedi. Pandemiden dolayı geri ödemeli verilen kredilere değinen Aydın, “Her gün yasak var. Satış yapamıyoruz ve buna bağlı olarak alım da yapamıyoruz. Dolar almış başını gidiyor. 40 bin TL’ye aldığımız araç şu an 100 bin TL’ye satılıyor. Ben de geçinemediğim için aracımı satıyorum. Böyle devam ederse insanlar artık yaşayamayacak duruma gelecek. Birçok kişi kredi çekmiş ama ödeyemiyor. Bu şartlar altında insanlar mecburen araçlarını zararına satmak zorunda kalacak” diye konuştu. 

KİMSE ALAMIYOR

Oto pazarına araç almak için gelen Fatih Karagöz de yüksek fiyatlardan şikayetçi. Karagöz, şunları dile getirdi: “Pazara araba almak için geldim ama fiyatlar çok yüksek. Bayramdan dolayı fiyatlar düşmeyebilir. Pandemiden dolayı kapanma geldi. Pazara baktığımızda sadece satıcı var. Alacak çok kişi yok. Bu süreçte kimse ne araba alabiliyor ne de satabiliyor. Fiyatlarının yüksek olmasının tek nedeni pandemi ve ekonomidir.”

ŞARTLAR AĞIRLAŞIYOR

Faruk Yavuz adlı yurttaş ise, ekonomik kriz nedeniyle insanların cebindeki parayı harcamak istemediklerini söyledi. Hayat şartlarının her geçen gün ağırlaştığını hatırlatan Yavuz, kredi ve borçlardan dolayı arabasını satılığa çıkardığını ifade etti. 

MA / Barış Dönmez