Van STAR Kadın Derneği geçtiğimiz günlerde birçok kadının katılımıyla kongresini gerçekleştirdi. Kongre ile yeni dernek başkanı seçilen Avukat Dilan Kunt Ayan derneğin yeni dönem plan ve projelerini Jinnews'e değerlendirdi. Dernek yöneticisi ve üyeleriyle dernek binalarında bugün gerçekleştirdikleri toplantı ile kadına yönelik şiddet alanında plan ve projelerini masaya yatıran Dilan, kentin en temel ihtiyaçlarından biri olan sığınma evlerinin eksikliğinden doğan ihtiyaç olarak temel gündemlerini belirlediklerini söyledi.

'İLK HEDEFİMİZ DİL, DİN, IRK AYIRMAKSIZIN KADINLRA DESTEK OLMAK'

Yeni döneme güçlü ve planlı girdiklerini belirten Dilan, “Böylesi bir dönemde kadına yönelik şiddet alanında yürüttüğümüz çalışmalar çok önemli. Bu anlamda ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Eylem ve etkinlik planlamalarımızı konuştuk. ‘Bu kentte neler yapabiliriz?’ şeklinde çok yönlü sorunlarımızı masaya yatırdık. İlk hedefimiz kentte dil, din, ırk ayırmaksızın şiddete maruz kalan her kadına bu anlamda destek olmak. Bu destek psikolojik olabilir, hukuki destek olabilir, şiddete maruz kalan kişilerin gerekli hukuki desteği sunarak gereken belirli yerlere yönlendirme çalışmalarımız sürecek” dedi.  

'HEDEFİMİZ KENTTEKİ SIĞINAK İHTİYACINA YÖNELİK OLACAK'

Dernek olarak Mor Çatı’nın “Sığınaklar Kurultayında” da yer aldıklarını kaydeden Dilan, “Şu anda kenttin en önemli ihtiyaçlarından biri de sığınak ihtiyacı. Kentin nüfusu 2 milyonu geçmiş durumda ve sadece Kentte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi  (ŞÖMİN)’e bağlı bir tane sığınak bulunmakta. Bu sığınma evi kentin nüfusunu göz önünde bulundurduğunuz zaman yetersiz olduğunu anlayabiliriz. Toplantıdan çıkan ilk kararla birlikte bir an önce sığınak sayılarını nasıl arttırabiliriz? Sığınakların yeterli sayıya ulaşabilmesi için nasıl ortaklaşabiliriz? Bu anlamda şiddete maruz kalan kadınlar ve şiddet döngüsü içeresin de dönmek istemeyen kadınlara, nasıl bir sığınak imkanı yaratılabiliriz? Bunun çalışmasını yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

'KADIN DAYANIŞMASIYLA HAREKET EDECEĞİZ'

İkinci hedeflerinin Cumhurbaşkanı kararnamesiyle feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ne dönük düzenleyecekleri eylem ve etkinlik planları olduğuna dikkat çeken Dilan, “İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilme kararı alındığı gün derneğimizin de bir katılımcısı olduğu Van Kadın Meclisi ile birlikte bir eylem planı çıkardık. Biliyorsunuz kentte faaliyet yürüten birçok siyasi parti temsilcisi ve Sivil Toplum Kuruluşu çalışanı kadınlarla birlikte İstanbul Sözleşmesi feshedilmesi kararından vazgeçilmesine dönük kentte birçok ortak etkinlik düzenledik. Meclis ile birlikte kentte neler yapabiliriz? Kimlerle harekete geçebiliriz? Bu anlamda bir araya gelip, bununla ilgili bir planlamayla hareket etmeyi öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMLERİ

Kentte “intihar” süsü verilen birçok şüpheli kadın katliamının yaşandığını belirten Dilan, “ Bu kentin maalesef şüpheli kadın ölümleri gibi kanayan bir yarası var. Önümüzdeki günlerde şüpheli kadın ölümlerini nasıl önleyebiliriz? Programıyla kentteki tüm siyasi parti temsilcileri ve farklı kurumlarda yer alan kadınların da bulunduğu bir planlama ile birlikte hareket etmeyi düşünüyoruz. İnanılmaz bir şekilde her gün binlerce ölüm ve intihar adı altında birçok kadın cinayetleri yaşanıyor. Buna yönelik neler yapabiliriz? Başlığıyla bir çalışma planı oluşturmayı hedefliyoruz” diye ifade etti.

"KENTTE ŞİDDETİ FRENLİYORUZ" KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLDİ

Gündem maddelerinden birinin de kentte toplumsal cinsiyet alanında bir proje çıkarabilmek olduğunu söyleyen Dilan, “ Zaten hali hazırda ‘Şiddeti frenliyoruz’ adı altında bir projemizin çalışması sürüyor. Bu kapsamda Bursa Mor Salkım’ın yürütücülüğünü yaptığı  ‘Şiddeti frenliyoruz’ projesi Edirne’den, Van’a Türkiye’nin bir ucundan, bir ucuna şiarıyla yola çıktı. Projeye dernek olarak katıldık. Şu ana kadar üç eğitici eğitimimiz bitti. Amacımız ilk etapta kentte beş durak ve elli taksi şoförüne; taksisine binen şiddet mağduru bir kadını nasıl yönlendirebileceği eğitimini vermek. Bu projenin çalışmaları da sürüyor.  Bunun için projeye destek sunan Van Şoförler Odası’na ve Mor Salkım Kadın Derneği’ne buradan teşekkürlerimizi sunarız” sözlerini kullandı.

'TÜM KADINLARI DERNEĞİMİZE DAVET EDİYORUZ'

Son olarak Dilan kentteki kadınlara, “Hangi dilden, hangi ırktan, hangi renkten olursa olsun; göçmeni olsun, mültecisi olsun, Kürdü olsun, Türkü olsun fark etmeksizin şiddetin her türlüsüne maruz kalan kadınların derneğimize başvurmasını istiyoruz. Birlikte güçlenerek yol alabileceğimize inanıyoruz. Kadın mücadelesinin de, bu anlamda birlikte güç getireceğimize inanıyoruz. Bu anlamda bizlerle çalışma yürütecek tüm kadınları derneğimize üye olmaya, bizimle birlikte projelerimize ortaklaşmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.