Van’da Star Kadın Derneği, koronavirüs (Kovid-19) salgının başladığı 11 Mart’tan bu yana kentte yaşanan kadın cinayetlerini ve kadına yönelik artan şiddete dair başvurular ve 3 aylık süreçte kadına yönelik şiddet verilerini basın açıklamasıyla paylaştı. Dernek binasında yapılan açıklamayı Dernek Başkanı Serap Güvenç okudu. 

‘BAZI BÖLGELERDE POLİS BAŞVURU ALMIYOR’

Salgın ve savaş dönemlerinin, kadına yönelik şiddetin arttığı olağanüstü dönemler olduğuna dikkat çeken Güvenç, sokağa çıkma kısıtlamaları ile birlikte, şiddet uygulayan erkek ve şiddete maruz bırakılan kadınların ve çocukların aynı mekan içinde zorunlu olarak bir arada kalmalarının ev içi şiddeti artırdığını belirtti. Güvenç, “Bu süreçte kadınların ve çocukların uğradığı şiddeti duyurma ve başvurma mekanizmalarına ulaşmalarında ciddi sıkıntılarla karşılaşılmıştır. Kadın sığınma evlerine, pandemi döneminde genel olarak kabul edilmeme durumu yaşanmıştır. Bazı bölgelerde polis başvuru almamakta ve adliyelere yönlendirilmemektedir. Adliyeler ise saat 13.00 ile 15.00 arası çalışma yürüttüklerinden dolayı çözüm olma noktasında eksiklikler yaşanmaktadır. Adli makamlarda çözüm bulamayacaklarını düşündükleri için, bizlere gelen başvurularda özellikle psikolojik destek almak istediklerini belirtiyorlar. Yine çoğu kadın resmi başvuru yapma konusunda ciddi korku ve kaygı taşıdıklarını gözlemlemekteyiz. Resmi başvuru yapmak istemediklerini belirtiyorlar” dedi. 

2 AYLIK KARANLIK TABLO 

Pandemi sürecinde kadınların ve çocukların yalnız fiziksel şiddete değil aynı zamanda birçok farklı şiddete ve hak ihlallerine uğradığını vurgulayan Güvenç, Van’da yüzlerce kadının pandemi sürecinde şiddete ve istismara maruz bırakıldığını söyledi. Güvenç, bu süreç içerisinde erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden ve kendilerine ulaşan şiddet verilerini şu şekilde açıkladı: 

“*2 ay içerisinde 10 kadın şiddet gördüğü için boşanma ve psikolojik destek talebinde bulundu. 

* Özalp’te 18 yaşındaki C.A. intihara sürüklendi.

* 25 yaşındaki N.A katledildi.

* Van-merkezde 3 çocuk annesi ve 25 yaşında bir kadın intihara sürüklendi.

* Van-merkezde bir kadın şüpheli bir şekilde evinde asılı olarak bulunmuş, intihar ettiği iddia edilmiştir.

* Tuşba'da 2 çocuk annesi 5 aylık hamile kadın psikolojik ve fiziki şiddete maruz kalmıştır.”