Van Star Kadın Derneği erkekler tarafından katledilen Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez ve Betül Tuğluk için basın toplantısı düzenledi. Dernek binasında düzenlenen toplantıda konuşan Dernek Başkanı Serap Güvenç, son dönemlerde kadın katliamlarının artarak sürdüğünü kaydetti.

'KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN TEMEL NEDENİ CEZASIZLIK'

Kadına katliamlarının Türkiye’de önemli bir toplumsal sorun olarak varlığını sürdürmekte olduğunu ifade eden Güvenç,“Şiddet ve saldırganlık eylemleri cinayetle sonuçlanmaktadır. Birçok kadın cinayeti şiddet eylemleriyle olağan bir duruma dönüşmektedir. Kadınlar öldürülüyor, tecavüze maruz kalıyor, işkenceye uğruyor. Sadece kadınlar değil çocuklarda bütün bu şiddete maruz kalanlardan. Manşetler her gün bir kadın ve çocuk istismarıyla çıkıyor. Zanlılar yakalanıyor belki ama hala yeterli caydırıcı cezalar uygulanmıyor. Cezasızlık politikaların yanı sıra eğitim sistemi de her gün bu şiddetin artmasına neden oluyor” dedi.

'KADINLAR ŞİDDET SARMALI İÇİNDE YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR'

Cinsiyetçi söylemlere dikkat çekerek, kadınların giydiği, yediği, sevdiği, evet ve hayır dediği her şeyin şiddet söylemlerinden kaynaklı haksız indirimin mezesi haline geldiğini söyleyen Güvenç, “Kadının evde, sokakta, iş yerinde, giyiminden gülüşüne dek her hareketine müdahale edilecek bir ilişkiler ağı içerisinde yaşamaya sağ kalmaya çalışıyor” sözlerini kullandı.

'FAİLLER EN AĞIR CEZAYI ALSIN'

Kadına yönelik şiddete “Dur!” demek tüm toplumun görevi olduğuna vurgu yapan Güvenç, “ Sayısal verilere göre dünyada her dört kadından biri şiddette maruz kalmaktadır. Kadına yönelik şiddeti durdurmak için 6284 sayılı yasanın uygulanmaması, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmaması katillere cesaret veriyor. Katledilen Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez ve Betül Tuğluk failleri en ağır ceza ile cezalandırılmaları gerekir” dedi.

Serap son olarak şiddetle mücadelede “Asla yalnız yürümeyeceksiniz demek için buradayız” sözlerine vurgu yaptı.