Siyabend Güler (10) ve Semend Güler (8) Mey çalan 2 kardeş. Siyabend ve Semend, küçük yaşta 'Kavalın Miri' olarak bilinen Egîdê Cimo'nun izinden gidiyor. Van'ın Armuşa Yolu ilçesine bağlı Şerefiye Mahallesi'nde Mey çalmaya başlayan 2 küçük kardeşi onlarca kişi dinliyor. 

SANATINI SOKAKLARDA SERGİLİYOR

Mey çalmaya 8 yaşında başlayan Siyabend Güler, 2 yıldır Egîdê Cimo'nun eserlerini çalıyor. Bu sanatı babasından öğrenen Siyabend Güler'in, tüm aile fertleri kaval, Mey ve daha birçok müzik aleti ile ilgileniyor. Batmanlı olan Siyabend Güler, Mey ve Kaval çalmak için şehir şehir dolaşmaktadır. Kaval çalan babası Çetin Güler ile Kürdistan şehirlerini gezen Siyabend Güler, sanatını sokaklarda sergiliyor.

'TOPLUMUMUZ BU SANATA SAHİP ÇIKMALI'

Kürt müziğinin her türünü öğrenmek için kendisine kapsamlı bir program yapan Siyabend Güler, daha sonra bu alanda eğitimci olmak istiyor. Güler'in en büyük hayali, 'Kavalın Miri' Egîdê Cimo gibi başarılı olmak. Egîdê Cimo'nu Kürtlere büyük bir miras bıraktığını söyleyen Siyabend, bu mirasa sahip çıkmak için mücadele ettiğini söyledi. Kaval ve Mey'in kadim bir kültür olduğunu belirten Siyabend, "Kaval Kürtlerin değerlerini saklıyor. Kaval ve Mey çaldığım zaman çok huzurlu oluyorum. Bu sanatı çok seviyorum. İki yıl önce bu sanatı babamdan öğrendim. Babam da, ağabeyim de Kaval çalıyor. Radyo Êrîvan'ın şarkılarını ve özellikle Egîdê Cimo'nun eserlerini çalıyorum. Bu değerli kültürü kaybetmemek için her gittiğim şehirde bu sanatla uğraşıyorum. Toplumumuz bu sanata sahip çıkmalı" dedi.