Martı ve leyleklerin yanı sıra birçok canlının yaşam alanı olarak bilinen Van’ın İpekyol ilçesindeki Sıhke Gölü’nün suyu son yıllarda oldukça çekildi. Kar miktarındaki azalma ve kirliliğin etkili olduğu söz konusu durumdan kaynaklı göl kuruma tehdidi altında. Suyun çekilmesiyle gölde tepecikler belirmeye başladı. 

KURUYABİLİR

Doğa Gözlemcileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mustafa Akkuş, “gölet kuruyabilir” uyarısı yaptı. Küresel ısınmanın başta deniz, orman ve göletleri olumsuz etkilediğine değinen Akkuş, göle akan derelerin kuruması, dağlara düşen kar miktarının azalması ve kirliliğin ekosistemi büyük derecede etkilediğine dikkati çekti. Akkuş, “İnsanların çevreyi hor kullanması ile oluşan kirlilik ekosistemi büyük derecede etkiliyor. Suya duyulan ihtiyacın artması ile beraber, kuraklığın oluşaması da bunda önemli bir rol oynuyor. Bunun için yeni projeksiyonlar geliştirmek lazım. Musluktan akan her suyun önemini kavramak gerekiyor. Özelden bakarak genelden ders çıkarmak lazım. Böyle devam ederse, ileride Sıhke Göleti diye bir göl olmayabilir. Tabi bu bir varsayım” diye konuştu. 

CANLILARA ETKİSİ 

Çevre kirliliğinin tüm dünyada büyük bir tehdit olduğuna vurgu yapan Akkuş, bölgeye düzenli arıtma sistemlerinin kurulmasını gerektiğinin altını çizdi. Akkuş, “Doğal kaynaklarla iç içe, saygılı ve barışık bir şekilde yaşamayı öğrenmemiz lazım. Oluşan kirlilik, canlıların hayatını da olumsuz etkiliyor. Kirlilik bu şekilde devam ederse canlılar doğal ortamlarını terk eder. Bunları düşünerek çevremize öylece yaklaşmak gerekiyor” diye seslendi.