Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP), "Şimdi ulusal birlik ve özgürlüğü sağlama zamanı" şiarıyla Kürt ulusal birliğine dair Van'daki Feqiyê Teyran Parkı'nda yapacağı açıklamaya engel olan polis, kitleye gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Sabahın erken saatlerinde açıklamanın yapılacağı park polisler tarafından abluka altına alındı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Bedran Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır ile çok sayıda HDP'li milletvekili parka geldi. Polis, heyeti de abluka altına alarak, ara sokakların tümünü kapattı.

BİNLER YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

Parka girişlerine engel olunan binlerce kişi bunun üzerine ara sokaklarda toplanarak, sık sık "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Bê Serok jiyan nabe", "Bijî yekitî" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları attı. Uzun bir süre devam eden bekleyiş sırasında her geçen dakika daha da kalabalıklaşan kitle ile polisler arasında yer yer gerginlik yaşandı. Parkta açıklamaya izin verilmemesi ve yapılan görüşmelerden sonuç alınmaması üzerine HDP'liler, binlerce kişiyle partinin İpekyolu İlçe Örgütü binasına doğru yürüyüşe geçti.

Sloganlar eşliğinde yürüyen kitleye, polis, Beşyol'da gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Sloganlarla karşılık veren kitle bir süre sonra parti binası önüne geçti.

DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, burada toplanan kitleye hitaben ortak metni okuyor.