Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi’nde 19 Nisan 2016’da evine yapılan baskında polis tarafından vurulan 27 yaşındaki Remziye Bor kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olayın ardından Van Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı iddianamede, ‘Kovuşturmaya yer olmadığı’ diyerek, Bor’u öldüren polis hakkında yürütülmesi gereken soruşturma dosyasını kapattı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ve Sulh Ceza Hakimliği’nin ‘Mükerrer dosya’ diyerek kapattığı dosyada gelinen noktada; Remziye Bor’un katledildiği eve dair hiçbir araştırma yapılmadı, keşif aşamasına avukatlar dahil edilmedi. Remziye Bor’un hangi silahtan çıkan mermiyle katledildiğine dair hiçbir tespit ve silahın cinsi tespit edilmedi. Savcılık dosyanın üzerini örtmek için “Örgütün eyleminden kaynaklanan ölüm” diyerek konuyu kapattı. Operasyona katılan kişilerin silahına dair bir balistik inceleme dahi yapılmadı. Böylece Van Cumhuriyet Başsavcılığı, bu tür cinayetlerden önce caydırıcı olabilecek, önleyici bir soruşturma yürütmek yerine dosyayı tamamen kapattı. Bunun üzerine son 5 yıldır yürüttükleri hukuki mücadeleden sonuç alamayan Bor’un yakınları ve Avukatları Anayasa Mahkemesi’ne (AYM)’ye başvurdu.

'CİNAYET FAİLİ MEÇHIL BIRAKILMAK İSTENMEKTE'

Konuya ilişkin Fırat Haber Ajansı'na konuşan Bor ailesinin avukatlarından Veysi Güneş, Türkiye’nin son 40 yıllık tarihinin faili belli cinayetler tarihi olduğunu söyledi. Remziye Bor’un ise sistematik infaz etme politikasının sonucu olarak faili belli bir şekilde katledildiğini ifade eden Güneş, “Son 5 yıldır bu katliamın aydınlatılması, soruşturmanın genişletilmesi için hukuk mücadelesi veriyoruz ama bugüne kadar herhangi bir yol alamadık. Ne yazık ki gerek savcılık, gerek kolluk soruşturmanın üstünü kapatmak istiyor.

Son 5 yılda 5 defa soruşturmanın genişletilmesi, sorumlu faillerin tespit edilmesi için Van Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduk ama hiçbir talebimize cevap verilmedi. Son olarak 22 Ağustos 2019 tarihinde yaptığımız başvuruya “Daha önce bu soruşturmanın yapıldığı ve soruşturmanın mükerrer olduğu” iddiasıyla talebimiz reddedildi. Van Sulh Ceza Hakimliği tarafından mevcut soruşturmanın yürütülemeyeceği, Remziye Bor’un ölümüyle ilgili bir işlem yapılamayacağı tarafımıza tebliğ edildi.

Remziye Bor’un ölümü kesinlikle aydınlatılması gereken bir cinayettir. Ancak bu cinayet faili meçhul bırakılmak istenmektedir. Savcılık, kolluk hiçbir araştırma yapmadan Remziye Bor’un ölümünün üstünü örtmek istemektedir” diye konuştu.

YAŞAM HAKKI İHLALİ

Son birkaç yıldır çatışmaların ortasında kalan, alınmayan tedbirler yüzünden yüzlerce çocuk ve kadının hayatını kaybettiğine dikkat çeken Güneş, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: Biz Remziye Bor’un ölümünün üstünün örtülmemesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Sulh Ceza Hakimliğinin mükerrer soruşturma gerekçesiyle dosyayı kapatması nedeniyle yaşam hakkının ihlali, soruşturmanın genişletilmesi talebimizin reddine karşı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacağız. AYM sürecimiz başlamıştır.

Bu tür ölümlerin aydınlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle de Remziye Bor’un ölümünde yaşam hakkı ihlali doğuran sebeplerin aydınlatılması için ulusal ve uluslararası hukuk platformlarında mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu ölümde ihmali, sorumluluğu, kastı, kusuru olan kurumların da en az katil kadar sorumluluğu bulunmaktadır.