İnsan ve Özgürlük Partisi ( PİA) 2018 tarihinden bu yana parti kuruluşu için başvurularının sonuçsuz bırakılması ve yöneticilerinin İçişleri Bakanlığı ile görüştürülmemesi ve binadan çıkarılmasına ilişkin partilerinin il binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, PİA Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez ve parti yöneticileri katıldı. 

'BAĞIMLILIĞI REDDEDEN BİR PARTİNİN VARLIĞINDAN RAHATSIZLAR'

PİA’ya yönelik uygulamanın bir an önce sonlandırılması gerektiğini söyleyen Gülmez, “Bir çok kez resmi parti olmak için yaptığımız başvurular görmezden gelindi. Özgürlük partisi inançlı Kürt milletinin bağrından çıkmış gücünü halkın değerlerinden alan, her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı, dik durmuş kimseye biat etmemiş ve dahası kimseye borçlu olarak kurulmamış bir partidir. Kendilerine biat eden siyasi partilerin kurulmasına hiç bir engel çıkarmayan zihniyet, bağımlılığı reddeden bir partinin varlığından rahatsız olduklarını göstermişlerdir” dedi. 

'AMBARGOYU BİR AN ÖNCE SONLANDIRIN'

Anayasanın kendilerine parti kurma haklarından asla vazgeçmeyeceklerini kaydeden Gülmez, insan ve özgürlüğün olmadığı yerde barışın olmayacağına dikkat çekti. Gülmez, “İnsan ve Adalet olur, İnsan ve Demokrasi olur ama illa da olacak illa da olacak diyoruz. İçişleri Bakanlığı'na çağrıda bulunuyoruz ‘sizi bu hukuksuz tavrınızı düzeltmeye, İnsan ve Özgürlük partisine uygulanan bu hukuksuz ambargoyu bir an evvel sonlandırmaya çağırıyoruz’  ifadelerinde bulundu.

DİYARBAKIR'DA TEPKİ

Kuruluşlarının üzerinden geçen 3 yıla rağmen kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı tarafından kabul edilmeyen ve son 2 gündür kuruluş dilekçelerini İçişleri Bakanlığı’na iletecek yetkili bulamayan İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı'nda düzenlediği toplantıda açıklama yapan Kaya, 2018 yılında İçişleri Bakanlığı’na kuruluş başvurusunda bulunduklarını belirterek, Bakanlık yetkililerinin dilekçe ve gerekli diğer evrakların posta veya kargo şeklinde kendilerine yollamasını istediğini söyledi. PİA’nın kuruluş dilekçesini ve gerekli diğer evrakların kargo ile yolladıklarını ancak aylarca kendi taraflarına hiçbir cevap gelmediğine dikkat çeken Kaya, partili arkadaşlarının birçok kez bakanlığa başvurduğunu, ama hiçbir muhatap bulamadıklarını ifade etti. 

2 YIL SONRA CEVAP

İki yıllık bir aradan sonra İçişleri Bakanlığı tarafından kendilerine bir yazı geldiğini dile getiren Kaya, yazıda, "Başvurunuzun posta yolu ile yapıldığı anlaşılmıştır. Bu başvuru şeklinin de siyasi partilerin kuruluş yasasına aykırı olduğu için, bu nedenle başvurunuz ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı ve ayrıca parti programınızda Kürt meselesi ile ilgili değerlendirme ve çözüm önerilerinizin, Anayasa’nın 68'inci maddesine, devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı olduğu anlaşılmıştır" ifadelerinin her aldığını söyledi.

‘POLİS ABLUKASINA ALINDIK’

İçişleri Bakanlığı’na dün yeni bir kuruluş başvurusunda bulunmaya gittiklerini söyleyen Kaya, "Evraklarımızı teslim edebileceğimiz bir yetkili yine bulamadık. Biz bu çalışmalarımızı sürdürürken Bakanlık bahçesinde abartılı bir gözaltı timi polis ablukası ile karşı karşıya kaldık. Mesai bitimine kadar hiç bir yetkiliden sağlıklı bir bilgi alamadık" dedi.

‘TEKRAR BAŞVURACAĞIZ'

Yarın tekrar partilerinin kuruluşu için başvuruda bulunacaklarını kaydeden Kaya, "Bize reva görülen bu durum; Anayasa, yasa, siyasi parti yasaları ve sivil vatandaşlıların siyasi ve sivil başvuru haklarını alenen bir gasp ve hukukun çiğnenmesidir" diye konuştu.