İktidarın ekonomideki yanlış politikaların sonucunda ülkede büyük bir ekonomik kriz yaşanıyor. İşsizlik ve yoksulluk halkın önemli sorunları arasında yer alırken Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi halkın alım gücünü düşürüyor. Tüketici Hakları Derneği'nin (THD), hesaplamalarına göre, 2021 yılı Haziran ayı itibariyle Türkiye'de 16 milyon aç, 50 milyon yoksul insan yaşıyor. Bu rakamlara göre aç ve yoksulların toplam sayısı 66 milyon kişiye ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayında aylık bazda yüzde 13,58 artarken, Kasım'da yüzde 21,31 olan yıllık enflasyonun Aralık ayında yüzde 36,08'e yükseldiğini açıkladı. Yaşanan ekonomik kriz ve zamlar, yurttaşları etkilerken,  Van'ın Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi’ndeki pazara gelen yurttaşlar,  sebze ve meyve fiyatlarındaki zam artışı nedeniyle  hiçbir şey alamadıklarını söyledi.

‘KARINIMIZI  DOYURAMAZ HALE GELDİK’

Pazara gelen yurttaşlardan Zeynep Eryılmaz, ürünlere gelen zamlar nedeniyle temel ihtiyaçlarını alamadığını belirterek, “100 TL’ye sadece birkaç kilo bir şeyler aldım. Gerçekten çok zor geçiniyoruz. Şu an 300 TL’lik alışveriş yapsam bile yine de ihtiyaçlarımın tamamını karşılayamam.  Biz 4 kişilik bir aileyiz ve geçinmekte büyük zorluk yaşıyoruz. Geçen yıllarda 100 TL ile pazara geldiğimde neredeyse tüm ihtiyaçlarımı alabiliyordum ama şu an aynı parayla hiçbir şey alamıyorum. Şu an  ihtiyacım olan elma, havuç ve  portakalı almadan eve gidiyorum.  Artık karnımızı bile doyuramayacak bir durumdayız” dedi. 

‘SORUMLUSU İKTİDARDIR’

Pazardaki esnaflardan Abdullah Tünel ise sürekli gelen zamlar nedeniyle iş yapamadığını ifade ederek, “Geçen yıllarda kâr ediyorduk ama şimdi  geçimimi bile sağlayamıyorum. İnsanlarda para olmadığı için pazardan eli boş dönüyorlar. Birçok ürüne zam geldi. Marul fiyatı  geçen yıl 4 TL’ydi, şimdi 8 TL’dir. Ispanak  3 TL’ydi, şimdi 8 TL; maydanoz 1,5 TL’ydi, şimdi ise  3 TL olmuş. Her gün zam geliyor. Bugün 5 TL den sattığım ürünün fiyatı yarın 8 TL oluyor. Her gün fiyatlar daha fazla  artıyor. Yaklaşık 40 yıldır bu işi yapıyorum, ilk kez bu kadar zor bir süreç yaşadım. Bu ülkeyi bu duruma getirenler AKP ve MHP iktidardır” diye konuştu. 

‘TEMEL İHTİYAÇLARI ALAMIYORUZ’

Zamlarla birlikte her geçen gün daha da yoksullaştıklarını belirten Leyla Gülce, ürünlerin pahalı olması sebebiyle bir şey almadan evine gideceğini söyledi. Gülce, şunları anlattı: “Ülkede çok ciddi bir kriz var ve bu durum bizi çok etkiliyor. Ekonomik kriz nedeniyle iyice fakirleştik. Pazara 10 TL ile geldim. Hiçbir şey almadan dönüyorum. AKP iktidarı fakiri daha da fakir, zengini ise daha zengin yaptı. Temel ihtiyaçlarımızı bile alamıyoruz artık. Elektrik faturası bu ay 500 TL’ye yakın geldi. Nasıl ödeyeceğiz diye kara kara düşünüyorum.” 

‘ÜLKEYİ YÖNETEMİYORLAR’

Çerçilik yaparak geçimini sağlayan Fahrettin Şakar ise, ekonomik kriz konusunda iktidarı suçlayarak,  “Pazara geldim, ürünler pahalı olduğundan dolayı bir şey  almadım. Geçen yıllarda 100 TL ile pazara geliyorduk, haftalık sebze ve meyve ihtiyacımızı alıyorduk. Şimdi 100 TL ile ancak birkaç kilo sebze alabiliyorum. Ülkeyi yönetemiyorlar. Halka bu durumu reva gördüler. Çerçilik yaparak geçimimi sağlıyorum ama en fazla en fazla 50 TL kazanıyorum ve bu parayla 12 kişilik bir aileye bakıyorum” diye konuştu. 

‘ÇOCUKLARIM MEYVE YİYEMİYOR’

Çiftçilik yaptığını ve 9 kişilik bir ailede sadece kendisinin çalıştığını anlatan Nezmi Dilce, sürekli artarak gelen zamlar nedeniyle 2 aydır pazar alışverişi yapamadığını belirtti. “Pazara geldim ama ihtiyaçlarımı alamadan dönüyorum. Sadece iki kilo patates, 1 deste maydanoz, 2 kilo domates, 1 deste marulu 100 TL’ye aldım. Almam gereken birçok şey vardı ama alamadım. Üç aydır sürekli pazara geliyorum ama meyve alamıyorum. Çocuklarım kaç aydır meyve yiyemiyor. Salatalık, biber, soğan almam gerekiyor ama onu da alamıyorum.  Soğanın kilosu 6 TL olmuş ve soğan bile alamıyorum. Bütün bu sorunların sebebi ülkeyi yönetenlerdir. Halkı  düşünmüyorlar sadece kendi yandaşlarını, akrabalarını ve onlara destek verenlerin cebini dolduruyorlar. Ekonomik krizi de mevcut siyasi iktidarın çözeceğine de inanmıyorum” dedi.

‘GİDEREK FAKİRLEŞTİK’

Ekmek fırınında çalışarak ailesine baktığını belirten Fahrettin Çakan ise, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle giderek fakirleştiklerini belirtti. Çakan, “Ülkedeki  ekonomik kriz nedeniyle geçinemiyorum. Böyle bir durumda  8 kişilik bir ailenin geçimini sağlıyorum. Fırında aylık aldığım 2 bin  300 TL  ne bana ne çocuklarıma yetiyor. Pazardan birçok şey almam gerekiyor ama alamıyorum. Geçen yıllarda  geliyorduk, 150 TL’ye bir haftalık ihtiyaçlarımı karşılıyordum. Şimdi aynı şeyleri almaya kalksam 500 TL para vermem gerekiyor” diye konuştu. 

‘BÖYLE GİDERSE KITLIK OLUR’

İktidarın ülke ekonomisini halktan vergi alarak düzeltmeye çalıştığın söyleyen Kamil Aydın da, “Son 3 aydır pazara geliyorum ama bir şey almadan geri gidiyorum. Sadece ben değil, bütün halk ekonomik krizden dolayı perişan ve kimse geçimini sağlayamıyor. Hamallık  yaparak geçimim sağlıyorum ve en fazla 50 TL kazanıyorum. Bu ay  evimin elektrik faturası  850 TL geldi. Böyle bir şey olabilir mi? Ülke ekonomisini ellerine almışlar, nasıl yapmak istiyorlarsa öyle yapıyorlar. Böyle devam ederse kıtlık çıkacak diye düşünüyorum” dedi.  

MA / Hakan Yalçın