Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeyle birlikte kısa süre önce yürürlüğe giren otomotiv sektöründe ilişkin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı, galericilerin sermayesini yarıya indirdi. İkinci el fiyatlarına dönük olan indirim beklentisi ise yapılan son zamla boşa çıktı. Artan ikinci el oto fiyatları ÖTV zammıyla yükselişe geçerken, galericiler araç alım ve satımında yaşanan durgunluğun önüne geçmek için yol arayışında. 

ÖTV İNDİRİMİ BEKLERKEN...

ÖTV zammını değerlendiren Van Oto Galericiler Kooperatifi Başkanı İsmet İnan,  ikinci el otomotiv fiyatlarının zaten sürekli yükseldiğini, ÖTV artışının da bu durumu psikolojik olarak tetiklediğini ifade etti. 

Taleplerin ikinci el otomotivlere dönük olmasına rağmen herkesin bir galerici gibi araç alım satımı yaptığını söyleyen İnan, galerici esnafının da bu durumdan dolayı sermaye zararına uğradığını belirtti. İnan, “Türkiye’de bu yıl fahiş bir şekilde ikinci el otomotiv fiyatlarının yükselmesi bizim için büyük sıkıntı oldu. Yetmemiş gibi biz indirim beklerken Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan ÖTV zammı, ikinci el otomotiv fiyatlarının daha da yükselişe geçmesine neden oldu ve fiyatlar her gün biraz daha yükseliyor” dedi. 

ARTIŞLAR YÜZDE 100'Ü BULDU

35 yıldır oto galericilik yaptığını belirten İnan, yaşanan fiyat artışlarını öngörülmeyecek kadar hızlı arttığını kaydetti. İnan, “Vatandaş bize fiyat soruyor ama biz fiyat veremiyoruz çünkü fiyatlar günlük yükseliyor. Koronavirüs tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomiye etkisi oldu ancak Türkiye’de özellikle otomotiv sektöründe yüzde 100’leri aşan artışlar oldu. Galerici esnafı da bu durumdan zarar etti. Bir milyon TL sermayesi olan esnafın sermayesi 500 bin TL’ye düştü. 200 bin TL’ye sattığımız bir aracı iki gün sonra 220 bin TL’ye satın alıyoruz. Bundan dolayı zarar ediyoruz. Üretilen sıfır araçların el altında satıldığı iddialarının olduğunu biliyoruz” diye konuştu. 

50 BİNE SATTI, 100 BİNE GERİ ALDI

20 yıldır galerici olan Bülent Tekin de, firmaların araç üretmemesi nedeniyle ikinci el fiyatlarının artışına sebep olduğunu belirtti. Pandemi sürecinde ellerinde araç bırakmadıklarını ifade eden Tekin, var olan sermayeyle araç alımında sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Tekin, “50 bin TL’ye sattığım aracı yasaklardan sonra 100 bin TL’ye yeniden satın aldım. Sermayemiz de bu yolla yarıya indi. Özellikle internet ortamında yaşanan satışlardan dolayı herkes bir oto galerici gibi alım satım yapıyor. Bu yolla zarar eden vergisini ödeyen biz esnaf oluyoruz” ifadelerini kullandı.(MA)