Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle tüm ülke genelinde olduğu gibi mevcut işsiz sayısına her gün yenilerinin eklendiği Van'da, 3 tekerlekli arabalarıyla cadde ve sokaklarda yük taşımayı bekleyenlerin sayısının güç geçtikçe arttığı göze çarpıyor. Elektriğe, suya ve gıdaya gelen zamlar yüzünden zor günler geçiren ailelerinin geçimini sağlamak için sabahtan akşama kadar dondurucu soğuklarda uzun uzun bekleyen yük taşıyıcıları, çoğu zaman günde ortalama 20 TL ile evine dönebiliyor. 

'TEK GEÇİM KAYNAĞIM YÜK ARABAM'

Yük taşıyıcısı Meram Öztunç, 30 yıldır bu işi yaptığını anlattı. Tek geçim kaynağının 3 tekerlekli arabası olduğunu dile getiren Öztunç, "7 çocuğum var. Onların ihtiyaçlarını karşılayamıyorum. Günlük ortalama 15 TL kazanıyorum ve bununla idare etmeye çalışıyoruz. Ama bazen 10 TL bile kazanamıyorum. Bir ailenin geçimini sağlamak çok zor. Hem ayağım hem de kolumda rahatsızlık var. 3 ay boyunca hastanede yattım. Bu hasta halimle yine de bu işi yapmaya çalışıyorum”  diyor.

Yaptıkları bu işin kışın daha da zorlaştığını söyleyen Öztunç, "Çok soğuk olduğu için çarşıya gidip gelmem zor oluyor. Fakat geçimimizi sağlamak için o soğukta gelip çalışmak zorundayım" diye konuştu. 

20 TL İÇİN GÜNDE 12 SAAT ÇALIŞIYOR

14 yıldır yük taşımacılığı yaptığını söyleyen Abdulkerim Eröz de, 7 kişilik ailesini geçindirmek için bu işi yaptığını ifade etti.

"Başka bir yerden gelirim yok sadece elimde olan bu araba var. Çocuklarımın, ailemin geçimini bu işi yaparak sağlıyorum”  diyen Ersöz, günde ortalama 20-25 TL kazandığını belirtti. Kazandığım bu parayla elektrik, su ve ailesinin diğer ihtiyaçlarının karşılamaya çalıştığını söyleyen Ersöz, “Sabah 7'de işe başlıyorum, akşam 6'da ancak eve gidiyorum. Yaklaşık 12 saat çalışıyorum. Kışın işimiz daha zor, çünkü iş olmuyor. Tek isteğim elimde geçimimi sağlayabileceğim bir işimin olması" diye belirtti.

'İNSANLAR 2 TL İÇİN PAZARLIK YAPIYOR'

6 ay önce Hakkari'den Van'a göç ettiğini dile getiren Abdulmenaf Kenan ise, sabah saat 6'dan akşam 9'a kadar çarşıda yük taşımayı beklediğini anlattı. 

Kazandığı para ile hem ailesiyle birlikte kaldıkları evin kirasını ödemeye hem de ihtiyaçlarını sağlamaya çalıştığını belirten Kenan, “Zar zor geçimimizi sağlamaya çalışıyorum. Kazandığım para kiramı ödemeye bile yetmiyor. Zaten iş de yok. Çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz" diye yakındı.