Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı alınan tedbirler üniversite öğrencilerini de olumsuz etkiledi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından verilen karar nedeniyle üniversite öğrencileri 2 dönemdir uzaktan eğitim görüyor.  Ancak yeteri teknik imkana sahip olmayan ve maddi imkansızlıklar yaşayan öğrenciler uzaktan eğitimde ciddi sorunlar yaşıyor. Van'da yaşayan ve bağlı oldukları üniversite derslerine uzaktan bağlanan öğrenciler, bu süreçte yaşadıkları sorunları anlattı. 

ALT YAPI SORUNU

İpekyolu ilçesine bağlı Hacibekir Mahallesi'nde yaşayan hukuk öğrencisi Yasemin Kaplan, mahalledeki altyapı sorunundan kaynaklı evlerine internet bağlayamadıklarını aktardı. Bundan kaynaklı derslere katılamadığını belirten Kaplan, kısa bir süre kalan yapılacak olan sınavlardan kaynaklı yaşadığı endişeyi dile getirdi. Kaplan, “Sınavlara gireceğim ama derslerde ne işlendiğini bile bilmiyorum. Konulara çalışamadığım için sınavlarda da çok zorluk yaşayacağım" dedi.  

DERSLERİ KAÇIRIYORLAR

Okul ortamında bulunmadıkları için adaptasyon noktasında da sorun yaşadığını kaydeden Kaplan, sadece imkanı olanların uzaktan eğitime bağlandığına dikkati çekti. Kaplan, "Öğretmenleri göremediğimiz için zor geçiyor. Kaynaklar da yetersiz. Sadece kitaplar var. Onlar da olmazsa hiçbir şey yapamayacağız. Telefon olunca çalışıyorum, olmayınca çalışamıyorum. Tablet dağıtılacağı söylendi ama öyle bir imkan da sağlanmadı. Bu nedenle canlı derslere katılamadığımız için çoğu dersi kaçırıyoruz" diye konuştu. 

Gerekli önlemler alınarak yüz yüze eğitimin yapılması gerektiğini ifade eden Kaplan, "Uzaktan eğitimin olabilmesi için herkese eşit imkanları sağlamaları gerekiyor. En azından her eve bir bilgisayar verebilirler. Sınavlar yaklaşıyor ve kitaplarla bir yere kadar. Ne yapacağımızı bilmiyorum” ifadelerini kullandı.  

MEB'İN İNTERNETİ YETMİYOR

Bir başka hukuk öğrencisi Orhan Aydoğmuş ise, kent merkezine uzak bir yerde yaşadığını, internet alt yapısının bulunmadığını ve bundan kaynaklı uzaktan eğitim programına erişemediğini  belirtti. İnternet için başvuruda bulunduklarını ancak çeşitli gerekçe sunularak bulundukları yere gelinmediğini paylaşan Aydoğmuş, ekonomik açıdan yaşadıkları sıkıntıların da uzaktan eğitime engel olduğunu söyledi. Aydoğmuş, "Gereken imkanları sağlayamıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitim Bilişim Ağı (EBA) adlı program için belirli oranda bir interneti hatlarımıza tanımlıyor. Ama bu da yeterli olmuyor. Çünkü dersler çok uzun ve kullandığımız programlar internet harcayan programlar. O yüzden hem verim alma açısından hem de geri kalan dersler için yeterli olmuyor” sözleriyle yaşadığı sorunlara değindi. 

KAPANAN KAFELERİN ETKİSİ

Yasaklardan önce kent merkezinde yer alan internet kafelere gidip uzaktan eğitim programına erişmeye çalıştıklarını dile getiren Aydoğmuş, “Kafeler gürültülü bir ortam ama sınavları kaçırmamak için gitmek zorundaydım. Sınavları kaçırınca telafisi yok ve affedilmiyor. Şuan her yer kapalı. Arkadaşlarımızdan rica edip bilgisayar olan ofislere falan gidiyoruz. Zor ama şimdilik elimizden gelen bu” şeklinde konuştu.

‘OKUDUĞUMUZ KADAR BİLGİ ALIYORUZ’

Programa yüklenen ders notlar kadar bilgi sahibi olabildiklerini ifade eden Aydoğmuş, şöyle devam etti: "Öğretmenlerin anlattıklarıyla okuduklarımız örtüşüyor. Ama birebir aynı değil. Öğretmenler daha kapsamlı anlatıyor. Dolayısıyla daha düşük not almamıza neden oluyor. Uzaktan eğitimle derslere girmek gerçekten zor. Yüz yüze eğitimin daha faydalı ve verimli olacağını düşünüyorum. Uzaktan eğitim programlarında aksaklık çok fazla. Ses veya görüntü gibi birçok aksaklık sayabiliriz."

Mezopotamya Ajansı / Melek Şahin