Van Newroz Tertip Komitesi, bu yıl yapılacak Newroz kutlamalarına ilişkin deklarasyonu, yaptığı açıklama ile duyurdu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü binasında düzenlenen açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinên Azad (TJA) başta olmak üzere kentte bulunan birçok Sivil Toplum Örgütü temsilcisi ve HDP bileşenleri katıldı. Birçok dilde, “Newroz Kutlu Olsun” yazılı pankartın yer aldığı açıklama Kürtçe ve Türkçe okundu. 

'ÇAĞDAŞ KAWA' MÜCADELESİ SÜRÜYOR'

Deklarasyonun Türkçesi’ni Tertip Komitesi Başkanı Sedat Düşünmez, Kürtçesi’ni ise HDP meclis üyesi Hatice Kiye okudu. Deklarasyonun tamamı şu şekilde:

“Newroz; tarihi bir gün ve bayramdır. Her türlü zulüm, zorbalık, egemenlik, iktidar, kölelik, işgal ve sömürgeciliğe karşı, Kürt ulusu ve tüm mazlum ve özgürlük isteyen toplulukların ve halkların diriliş, direniş, başkaldırı, atılım, var oluş, kendi oluş ve özgürlük sembolü, günü, bayramı ve baharıdır. Newroz; kadındır, yaşamdır, özgürlüktür.

HALK VE İNSANLIĞA ARMAĞAN

Newroz; Kürt hakikatinin ulusal sembolü ve kimliğidir. Kürtlerin ulusal kurtuluş ve özgürlük günü ve bayramıdır. Asurlu zorba ve kan emici Dehak’a karşı, Kürtlerin, önderleri Medya’lı Kawa’nın öncülüğünde ulusal birlik ruhuyla elde etikleri ulusal birlik, başarı ve zafer günü ve bayramıdır. Kürtler birlik ruhuyla, eşsiz direniş, mücadele, kahramanlık, fedakârlık ve bedellerle, bu kurtuluş, özgürlük ve zafer gün ve bayramını tüm halklara ve insanlığa armağan eylediler.  

HALK İÇİN SÖZDÜR, SEVGİDİR, GÜÇTÜR

Newroz; bu gün de Kürt ulusu ve tüm özgürlükçü halklar için davadır, sözdür, sevgi ve güçtür, demokratik ve özgür birlik günü ve bayramıdır; genelde her türlü eril zihniye, egemenlik, iktidar, sömürüye, özelde kapitalist moderniteye karşı, tüm demokratik modernite güç, topluluk ve çevrelerinin birleşik, özgürlük, öz varoluş ve adalet günüdür.  Newroz, yıllardır bu ruh ve bilinçle kutlanmaktadır.

NEWSROZ ATEŞİYLE DİRENECEĞİZ

Kürt ulusu, kadın ve gençlerin öncülüğünde, derin bir bilinç ve büyük bir inançla, özgür ve demokratik ulusal birlik ruhuyla, zindanlarda, meydanlarda, ovalarda ve dağlarda direniş, mücadele, özgürlük ve zafer ateşini gürleştirecek, zindanlardaki tüm zincir ve prangaları eritecek, tecridi kıracak, Kürt özgür ve demokratik ulusal birliğini güçlendirecek, Kürt dil, kültür ve özgür Kürtlük değerleri bayrağını insanlığın semalarında dalgalandıracak, özgürlük ve zaferin müjdecisi olacaktır. Gürleşen Newroz ateşi ısısını ve sıcaklığını ülkenin ve dünyanın dört bir yanına yayacak.  Evet, Newroz ateşiyle direneceğiz, kazanacağız ve özgürleşeceğiz.

ZEFER BAYRAĞINI GÖĞE YÜKSELTİYORUZ

Bu duygu ve düşüncelerle; yediden yetmişe tüm Kürt halkını ve tüm özgürlükçü halkları, büyük bir bilinç, inanç, umut, coşku ve heyecanla, 21 Mart Newroz günü yönlerini tarihi Van Kalesi’ne vererek, heybetli Newroz meydanında direniş ve özgürlük ateşini gürleştirme ve zafer bayrağını göğe yükseltme çağrımızı yapıyoruz.

Newroz şimdiden sizlere, Kürt ulusuna ve tüm Ortadoğu ve dünya topluluk ve halklarına kutlu olsun.”