Van’da 21 Mart Pazar günü kutlanılması beklenilen Newroz için başlatılan hazırlık çalışmalarına hız verildi. Van kalesi eteklerinde bulunan alanda “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilecek kutlamalar için kente bağlı ilçe ve köylerde ziyaretler başlatıldı. Yine kentin birçok noktasında yer alan billboardlara 17 dilde Newroz çağrısının yer aldığı afişler asıldı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in konuşmacı olarak katılacağı kutlamalarda, sanatçılar Xecê, Azad Bedran, Vardiya ve Koma Awaz’ın sahne alması bekleniyor. 

Newroz Tertip Komitesi üyeleri Mesut Üçer ve Kudret Temel, hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını belirterek, kent halkını Newroz kutlamasına katılmaya çağırdı. 

TECRİT VE ULUSAL BİRLİK

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle geçtiğimiz yıl Newroz'u kitlesel olarak kutlayamadıklarını anımsatan Üçer,  bu özlemin bu yıl son bulacağını söyledi. Newroz hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Üçer, "DBP öncülüğünde yapılan ulusal birlik çalışmalarını sahiplenmek, Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlanması amacıyla cezaevlerinde halen devam eden açlık grevinde olan tutukluların sesi olmak ve mücadeleyi yükseltmek için herkesi 21 Mart'ta Newroz'a bekliyoruz. Halkı, Newroz’u görkemli bir şekilde kutlamaya davet ediyoruz" çağrısı yaptı. 

KADINLARA ÇAĞRI

Tertip Komitesi üyesi Kudret Temel ise gerekli tüm izinlerin alındığını ifade ederek, "Özgürlük, tecrit ve cezaevlerinde devam eden açlık grevlerinin sonlanması için" herkesi Newroz alanına çağırdı. Temel, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da tüm kadınları alanlara beklediklerini dile getirerek, "Özellikle kadınlar ulusal kıyafetleriyle, zılgıtları, coşkusu ve renkleriyle alanda olmalı. Özelde kadınlar, genelde tüm kent sakinleri alanı doldurmalı" diye seslendi.