Van Kalesi dün son yılların en görkemli Newroz kutlamalarından birisine sahne oldu. "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla gerçekleştirilen kutlamalara yüzbinlerce kişi katıldı. Coşkunun dorukta olduğu kutlamalarda öne çıkan konuların başında ise Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, ulusal birlik, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi, HDP'nin kapatılma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğin düşürülmesi geldi. Alanı hınca hınç dolduran yurttaşlar hem kutlamalar hem de taleplerine ilişkin konuştu. 

ALANDAN VERİLEN MESAJ

Sarı, kırmızı ve yeşil renkli polarıyla alana renk katan Heme Mamuk, Newroz'un barış ve özgürlüğe vesile olmasını istedi. Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılmasını isteyen Mamuk, HDP'nin kapatılmak istenmesine de tepki gösterdi. Mamuk, "100 defa kapatsalar 100 defa açarız. Ne yaparlarsa yapsınlar artık bu halkı durduramazlar” dedi.  

HDP'ye yönelik baskılara tepki gösteren kadınlardan Süleyha Demir, Kürtlerin kazanımlarına tahammül edilmediğini kaydetti. Demir, “Ölüm, tutuklama, gözaltı... Ne olursa olsun Kürtler vardır. Bugün burada bu mesajı verdik" diye belirtti.  

BİRLİK VURGUSU

“Başarı, özgürlük ve barış istiyoruz” diye seslenen Sadiye Duman, Kürtlerin mevcut kazanımlarını koruması ve başarısı için ulusal birliklerini sağlamasının elzem olduğunu kaydetti. Kürt şair Cegerxwîn'in "Hûn nebin yek hûn ê herin yek bi yek (Birlik olmazsanız bir bir gidersiniz" sözünü anımsatan Duman, “Kürtler bir olursa tecrit de kalkar. Ölümler ve gözyaşları da olmaz. Barış olur” diye konuştu. 

HDP'nin kapatılmasına tepki gösteren yurttaşlardan Mustafa Gönen, “Hükümet HDP'nin yalnızca bir binadan ibaret olmadığını bilsin. HDP halktır, HDP milyonlardır. Defalarca partiyi kapatsalar da asla amaçlarına ulaşamayacaklardır. Başaracağız, Newroz kutlu olsun” dedi. 

İDDİALARA TEPKİ 

Öcalan'ın sağlık ve güvenlik koşullarına dair ortaya atılan iddialara değinen Şevket Abukan, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Öcalan üzerindeki tecridin son bulmasını isteyen Abukan, "Birlik olmamız gerekiyor. Önder Apo tek kişi değildir. Tüm halktır. Kürdistan'ın 4 parçası onun arkasındadır. Öcalan’ın Kürt halkındaki yeri çok özeldir. En yakın zaman da bu tecrit kırılmalıdır” dedi. 

Kürtler üzerinde baskıların yoğunlaştığına dikkati çeken Selim Özkan, "Bizi başarı ve özgürlüğe götürecek olan birlikteliktir. Cezaevlerinde açlık grevleri var. Tüm Kürt halkı buna sahip çıkmalıdır. HDP’yi kapatmak ve Kürt siyasetçilere yasak verilmek isteniyor. AKP ve ortağı biliyor ki yeni seçimde onlara kaybettirecek olan Kürt halkı ve HDP'dir. Onun için HDP’yi kapatmak istiyorlar. Daha önce de partiler kapatıldı ve her defasında Kürt halkı daha güçlü ve daha fazla oyla ayağa kalktı. Kürtler tüm bunlara karşı bir an önce ulusal birliğini sağlamalıdır” çağrısı yaptı. 

HALKIN CEVABI  

Tüm baskılara rağmen alanları doldurduklarını vurgulayan Hüseyin Akdağ, “Bunun sebebi bu halkın birlik istemesidir. Burayı dolduran insanlar zulüm, tecrit ve baskı istemiyor. Buradaki insanlar özgürlük ve birliktelik istiyor. Bu birliktelikler Kürt halkına barış ve özgürlük getirsin” şeklinde konuştu. 

Reşit Gül, “Başta Apo olmak üzere cezaevlerindekilerin özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz. Özgürlüğün yolu da Kürt halkını kendini biraz daha çaba göstermesinden geçiyor" dedi.  

Kapatılma davasına tepki gösteren Halit Orak, "Kıyamet kopsa HDP kapatılamaz. Bu kadar insan ne için bu meydanları dolduruyor. Başarı için buraya gelmişiz. Bu kadar insanın hepsini öldürebilecekler mi?” diye sordu. 

‘ZULÜM SONA ERECEK’

Newroz’un “başkaldırı” olduğunu kaydeden Kerem Işık ise, şunları söyledi: “Bu zulmü sona erdirmek için bu alanları dolduruyoruz. Kürtler olarak hep insanlığı savunup, savaşa karşı durduk. Ama karşımızdakiler bir kez olsun insanlığı savunmadı. Sürekli ölüm ve hıyanet istediler. Namaz kılmasına izin vermeden milletvekilimizi gözaltına aldılar. Milyonlarca insanı ne yapacaklar? Baş edebilirler mi? 6 milyon iken 15 milyon olduk. Bu sefer daha fazla milletvekili çıkaracağız."