Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi’nde 2019 yılında götürüldükleri karakolda işkenceye maruz bırakılan 3 çocuğun avukatlarından olan Mariye Bildirici hakkında polislere “İşkencecisiniz” dediği için açılan “hakaret” davasının 2’nci duruşması görüldü. Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya çok sayıda avukat katılırken, duruşmada dosya kapsamında tanık olarak ifade veren tanık polisler dinlendi. Polisler daha önce verdikleri ifadelerinin aksine Bildirici’nin “Siz işkencecisiniz” sözlerini sarf ettiğini duymadıklarını belirterek çelişkili beyanlarda bulundu.

SİLAHIYLA DURUŞMAYA GİRDİ

Duruşma devam ettiği sırada dosya kapsamında müşteki olarak yer alan bir polis memurunun belinde silah ile duruşma salonuna girmesi kısa süreli bir tartışmaya neden oldu. Bu duruma tepki gösteren avukatlar polisin duruşmaya silahla giremeyeceğini, bunun suç olduğunu söyledi. Polis ise silah kabzasının boş olduğunu belirtti. Bunun üzerine bir avukat “Siz bizi mi kandırıyorsunuz? Silah kabzası boş ama tabanca yanınızda” cevabını  verdi. Bunun üzerine savcı, silah olup olmadığını tespit etmek için polis memuruna etrafında dönmesini istedi. Etrafında dönen poliste tabanca tespit edildi.

POLİSLER HAKKINDA İŞLEM

Mahkeme heyeti duruşmaya silahı ile katılan polisler hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı ve Van Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazarak adli soruşturma başlatılmasını istedi.

Bir sonraki duruşma 31 Ocak 2022 tarihine ertelendi.

‘SAVUNMANIN ÖNÜ KAPATILMAK İSTENİYOR’

Dava sonrası konuşan avukat Abdülbasit Bildirici, müvekkilinin görevini yerine getirdiğini belirterek, çocuklara işkence edildiğinin herkesçe tespit edildiğini söyledi. Müvekkilinin, adliyede yine polislerin çocuklara kötü muamelede bulunmasının önüne geçmek adına görevini yerine getirdiğini kaydeden Bildirici, “Görevini yapan bir avukat hakkında suç duyurusunda bulunuyorlar. Burada yapılmak istenen şey kötü muamelenin üstüne gidilmesini önün kapatılmasıdır” diye konuştu.

'İŞKENCENİN ÜZERİ KAPATILDI'

Öte yandan yapılan işkencenin ardından Van Barosu’na bağlı avukatların başvurusu üzerine savcılık, “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırı aşılması”, “Nitelikli kasten yaralama” suçundan, olay günü orada bulunan polisler hakkında soruşturma başlattı. Olayın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen ilerleme sağlanamazken, bu süreçte dosyaya bakan beş savcı da değişti. Dosyaya bakan son savcı bir yıl önce; “Kovuşturmaya yer yok” kararı vererek, dosyayı kapatmıştı.