AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2017'de yayla yasaklarının kaldırılacağına dair verdiği "müjde"nin üzerinden yaklaşık 4 yıl geçti. Ancak yaylalardaki yasaklar kalkmadığı gibi yasaklara her geçen gün yenileri ekleniyor. Serhat bölgesi kentlerinden Van da bu yeni yasaklardan en çok nasibini alan yerlerin başında geliyor. 

YASAKLAR KENTİ

673 yaylanın bulunduğu kentte, son olarak İl Jandarma Komutanlığı'nın talebi üzerine 84 yayla ve mera "geçici askeri güvenlik bölge" adı altında yasaklandı. Van Valiliği'nin geçtiğimiz ay yaptığı duyuruya göre, yasaklı mera ve yaylaları kullananlara "ceza" verilecek.

Valilik, ayrıca yasak kapsamında olmayan yayla ve meraların kullanımı da şarta bağladı. Söz konusu yerlerinde İl Mera Komisyonu tarafından kiralanacağı belirtilen duyuruda, bunun dışında yapılacak tüm kiralamaların yasal olmayacağı ve cezaya tabi olacağı ifade edildi.  

SABIKA KAYDI ZORUNLU

Yayla ve meralarda otlama mevsiminin 15 Mayıs'ta başlayıp 15 Ekim 2021'de sona ereceği belirtilen duyuruda, il dışından kente gelecek olan koçerlerin kiralamak istedikleri yerin bağlı olduğu kaymakamlığa bir dilekçe ile müracaat ederek beraberinde gelecek aile bireyleri ve çobanları için birçok belge istendi. Duyuruda, koçer ve çobanlardan, nüfus cüzdanı fotokopileri, iki adet vesikalık fotoğraf ve sabıka kaydı getirmeleri zorunlu hale getirildi.

Duyuruda, “Çayır, mera ve yaylak kontrollerinde kontrol yapan güvenlik güçlerine kiralama belgesi, yaylacı tanıtım kartı, araç izin belgesi, kimlik belgesi ibraz etmeyen şahıslar hakkında yasal işlem yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. 

EKONOMİYE ZARAR VERİYOR

Yayla ve meralara getirilen yasakları değerlendiren Ziraat Mühendisi Özer Üçer, yasakları bölge ekonomisine ciddi bir zarar verdiğini kaydetti. Üçer, "Bunun yanı sıra alanın izole edilmesi, ekolojiye, ekonomiye, insan beslenmesine ve hayvan refahına engel teşkil eder. Özelikle bölgede bulunan yayla ve mera alanları hayvancılığa açılması lazım. Hayvan yetiştiriciliğinin daha fazla alana yayılımı için yasakların kaldırılması lazım. Yem giderlerini azaltmak için de bu şart” dedi. 

‘YASAKLAR KALDIRILMALI’

Kentte 2 milyonu aşkın küçük, 100 bini aşkın büyükbaş hayvanın bulunduğunu aktaran Üçer, birçok hayvannın da bu yasaklardan etkileneceğine işaret etti. Van'ın yanı sıra çevre kentlerde de benzer bir durumun olduğuna dikkati çeken Üçer, "Yasaklardan dolayı hayvan veriminde ciddi bir azalış söz konusu. İnsanların sağlıklı, kaliteli ve yeterli bir şekilde verim alması için doğanın kendini sürdürmesi için güvenlik bölgesi olarak uygulanan yasakların kaldırılması gerekiyor” diye kaydetti. 

MA / Barış Dönmez