Van - Edremit ilçe güzergahında yolcu taşımacılığı yapan minibüs şoförleri, ekonomik kriz ve zamlar yüzünden geçim sıkıntısı çektiklerini dile getirdi. Sigorta primi, vergiler ve akaryakıta gelen zamlardan kaynaklı araç sahiplerinin araba bakımını dahi yapmakta güçlük çektiğini anlatan şoförler, günlük 18 saat çalışma karşılığında aldıkları 70 TL ile aile geçindirmeye çalıştıklarını söyledi. 

MESAİ SABAH 5 AKŞAM 11 

Durağın şoförlerinden İlyas Işık, 33 yıldır şoförlük yaptığını; ancak son 4 yıl içinde yaşadığı zorluğu hiçbir zaman yaşamadığını dile getirdi. Ailesinin ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiğini belirten Işık, “Sabah saat 5’te evden çıkıyoruz akşam 11'de kadar çalışıyoruz. 70 lira TL için çalışıyoruz. Çocuklarımın 2 tanesi okula gidiyor, bir tanesi de askerde. Günlük bir insan 10 TL yese aylık 300 TL ediyor. Yani aylık paramız bize yetmiyor ve bizim durumumuzda olan ailelerin hiçbirine yetmiyor. Mesela ailemin ihtiyacı olduğunda almam gereken malzemeyi 5 ay sonraya ancak alabiliyorum. Kömür almam gerekiyorsa peşin parayla alamıyorum. Çünkü peşin parayla alacak gücüm yok. Ancak taksitle alabiliyorum.  Memleketimizde yatırım yok. İnsanlar iş bulamıyor. Her şeye zam geliyor” dedi. 

'ZAMLARA SON VERİLSİN'

Araç arza ışığı yandığında 5 ayrı tamirciden fiyat aldığını belirten Işık, “Bu sıkıntıları göz önüne alarak ona göre hareket etsinler. Akaryakıta gelen zamları durdursunlar ki biz ailemize bakabilelim. Şuan arabamızın bakımını yapamıyoruz” diye konuştu. 

‘AYLIK 500 TL BORÇLU ÇIKIYORUZ' 

Günlük 70 TL'ye çalışan şoförlerinden İbrahim Çılgın da 70 TL'nin 20'sinin günlük yemek ihtiyacına gittiğini ve kalan 50 TL ile ev geçindirmeye çalıştığını söyledi. Çılgın, “26 yıldır toplu taşıma işi yapıyorum. Bu yıl içinde çok büyük zorluklar gördük. Kirada oturuyorum. Günlük 50 TL ile ailemin ihtiyaçlarını karşılayamıyorum. Aldığım parayla çocuğun okul ihtiyacını mı karşılayayım, faturaları mı ödeyeyim, yoksa kira parasına mı vereyim bilemiyorum. Elektrik, su, doğalgaz derken aylık 500 TL borçlu çıkıyoruz. Gidiş gelişimiz 25 kilometre, benzine zam geldiği için yol ücreti de 3 TL oldu" diye belirtti. 

‘SESİMİZİ DUYSUNLAR' 

Şoförlerden Adil Gül ise 3 yıldır durakta çalıştığını belirterek, tepkisini şöyle dile getirdi: "Her gün Van merkezden yeni TOKİ’lere kadar 22 kilometre yol gidiyoruz. Aldığımız paranın yarısını akaryakıta veriyoruz. Yol üzerinde yolcu alamıyoruz. Aldığımızda da otobüs şoförleri buna karşı çıkıyor. Kaygılarımız var. Doğru düzgün bir iş yapamıyoruz. Aileme bakmak zorundayım. Günlük 70 TL ile nasıl geçim yapabilirim? Aybaşı borçlu kalıyorum. Akşam insanlar evlerine döndüklerinde poşetlerinde 2 ya da 3 tane domates var. Ekonomik krizi yok diyorlar. İktidar ülkenin doğusuna bir baksın. Sesimizi duysunlar.” 

MA / Yunus Duman