Van Cumhuriyet Savcılığı, İran uyruklu Sabhıa Ranibar isimli PKK üyesinin Van Seyrantepe Mahallesi kimsesizler mezarlığında yapılan cenaze töreni sırasında, Mehmet Can Demir’in söylediği iddia edilen "Kürdistan şehitlerine el Fatiha" sözleri üzerine Demir’in ‘örgüt propagandası yapmak’ suçundan yargılanmasını talep etti.

'DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA'

İlk duruşmada mahkeme, “Demir’in cezalandırılması amacıyla mahkememize kamu davası açılmış ise de sanığın eylemlerinin PKK/KCK silahlı terör örgütünün cebir, tehdit veya şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek nitelikte olmadığı, sanığın eylemlerinin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı, bu nedenle üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığına” diyerek Can Demir’in beraatına karar verdi.

‘BEN İMAMIM, GÖREVİMİ YAPTIM'

Karara ilişkin konuşan Can Demir, kendisinin imam olduğunu ve cenazelere gittiğinde cenazenin kim olduğuna bakmaksızın dini kurallara göre defin işlemlerini gerçekleştirdiğini belirtti ve üzerine atılı suçları kabul etmediğini söyledi.

Demir’in avukatı Mahmut Kaçan ise bu tür davaların hukuki bir dayanağının olmadığını söyledi. Kolluk güçlerinin ve Savcıların bu tür konularda kriminal bir bakış açısıyla olaya yaklaştığını belirten Kaçan, “Mehmet Can Demir 72 yaşında. Bir cenazeye katılmış ve 'Ruhuna el fatiha' demiştir. Kürdistan bugün Türkiye Dışişleri Bakanı'nın bile gidip bayrakları önünde resmi tören yaptığı bir yer. Kürdistan demek suç olamaz. Umarım bu karar emsal olur ve böyle davalar açılmaz” dedi.