Van'da Ramazan ayı ve bayramın geride kalmasıyla birlikte düğün sezonu başladı. Geçmiş yıllarda sadece hafta sonları yapılan düğünler şimdilerde yaşanan yoğunluk nedeniyle hafta içlerine de sarkmış durumda. Yaşanan yoğunluğa rağmen özellikle düğün sezonlarında iş yapan terzi, kuyumcu ve müzik grupları ekonomik krizin bu sektörü de etkilediğini belirtiyor.  

'İNSANIN EMEĞİ HİÇLEŞİYOR'

Yıllardır özellikle düğün sezonlarında çok iyi iş yapan Terzi İbrahim Kotay, ilk kez böylesi sıkıntılı bir süreci yaşadıklarını söyledi. Kriz öncesi kazançlarının iyi olduğunu aktaran Kotay, aldığı tüm ürünleri kura endeksli olduğunu ve yaşanan dalgalanmadan kendilerinin de etkilendiğini söyledi. Daha önceden bu işe rağbetin olduğunu ancak şimdi krizin etkisiyle sürecin tersine döndüğünü dile getiren Kotay, hiç bir kar marjının olmadığını belirterek, "Yaptığımız işin karşılığını almak isterdik ama süreçte insanın emeği hiçleşiyor” dedi.   

'ARTIK KİRAS FİSTAN BİLE SATAMIYORUZ'

Özellikle düğün sezonlarında kendilerine gelen her bir müşterisinin söz, kına ve düğün için ayrı ayrı fistan diktirdiğini söyleyen Kotay, ancak yaşanan krizden dolayı insanların elbise diktirmediğini ifade etti. Kotay yaşanan durumu şöyle özetledi: "Eskiden insanlar en iyi fistanı tercih ederdi. Şimdi ise fistan diktirenler en ucuz malzemeyi tercih ediyor. Bunun yanı sıra daha önce nakit parayla alışveriş yapanlar şimdilerde ise kredi kartlarına yüklendiler. Taksitle alışveriş yapanlar ciddi anlamda çoğaldı. Kredi kartı alışverişi ile ilgili zaten sorunlar yaşıyoruz çünkü bankalar yüksek komisyon alıyor. Bununla birlikte bir çok vergi ödemek zorunda kılıyoruz. Bu durumda da verginin vergisini ödemek gibi bir durum oluşuyor. Kartla alışveriş yapıldığı için bu işten maalesef kar edemiyoruz.” 

'ŞİMDİ GRAM ALTIN ALINIYOR'

Kuyumcu Cevdet Altaylı bu sektörde de krizin etkili olduğunu söyledi. Altın fiyatındaki artıştan kaynaklı gibi düğün yapanların eskisi kadar altın almadığına işaret eden Ataylı, “Maliyetler yükseldikçe insanlar düğün yapmak istemiyor. Maalesef insanlar altın almakta güçlük çekiyor. Bölgemizde altınsız düğün olmaz. Daha önce düğün için yapılan borçlar takılan parayla kapatılırdı. Ama şimdi o para da gelmiyor. Bu durumdan biz de etkileniyoruz. Eskiden müşteri düğüne giderken bir tane tam altın alırdı şimdi ise çeyrek alıyor. Bazen gelip çeyreğin yarımını istiyorlar. Çünkü insanların alım gücü yok. Bir çeyrek altın 400 TL'nin üzerine çıkmış. Bu bir kişi için çok yüksek bir paradır. Altın almak artık insanlara çok ağır geliyor" dedi.

'ALTIN KİRALANIYOR'

İşlerinin yıldan yıla düşmeye başladığını söyleyen müzisyen Veysi Kurt, insanların artık düğün yapamaz duruma geldiğini söyledi. Kurt, "Daha önce düğünlere gittiğimizde insanlarda para vardı ama şimdi ne para kaldı ne de huzur. Biz müzik grupları olarak eskiden yüksek fiyatlara düğünlere giderken şimdi düşük fiyatlarla gidiyoruz. Çünkü insanlarda para yok. Kimsenin ekonomik durumu iyi değil. İnsanlar artık düğün yapamayacak duruma geldi. Belki 100 TL’nin kıymeti yok fakat cebinde parası olmayan insanlar var. Artık kimse ailesinin geçimini sağlayamıyor. Bu nedenle bizler de sıkıntılar yaşıyoruz. Daha önce düğün için insanlar 60-80 bin TL'lik altın alırdı ama şimdi insanlar kuyumcudan altın kiralamaya başladılar. Düğünde takıp düğün sonrası altınları kuyumcuya tekrar geri veriyorlar” dedi(Van/MA)