Van’ın Çatak ilçesine bağlı bir köyde korucu Riski O., yaklaşık bir ay önce bir çocuğa tecavüz etti. Çocuğun, olayı öğretmenine anlatması sonucu tecavüz ortaya çıktı. Fail, Çatak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınarak, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Failin yakınları ve korucuların baskısıyla karşı karşıya kalan çocuğun ailesinin, göç etmek zorunda kaldığı öğrenildi. İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez, çocuğun ve ailesinin maruz kaldığı baskıya ilişkin konuştu.

'NEDENİ CEZASIZLIK POLİTİKASI'

Aileden edinilen bilgiye göre çocuğun tecavüzü bir ay önce okulda öğretmenine anlattığını belirten Gülmez, anneyi bilgilendirdiğini kaydetti. Korucular eliyle yaşanan istismar vakalarına dikkat çeken Gülmez,, “Bölgemizde özellikle Çatak, Çaldıran ve Başkale ilçelerinde korucu sayısı arttırılarak sürdürülüyor. Bu istismarların sıklıkla yaşanmasının temel nedeni cezasızlık politikalarıdır. Failler yargı eliyle korunduğu için bu istismarlar artarak devam ediyor” dedi.

'MAĞDUR AİLELER GÖÇ İLE İKİNCİ KEZ MAĞDUR EDİLİYOR'

İstismarın ortadan kaldırılması için cezasızlık politikaların kaldırılması gerektiğini söyleyen Gülmez,, faillerin en ağır ceza ile cezalandırılmaları gerektiğinin altını çizdi. Gülmez,, “Nerede işe yaramaz bir insan varsa beline silah alarak, cebine para koyarak devletin de gücünü arkasına alıyor. Dolayısıyla tecavüzden sonra da yine tanıklık ettiğimiz mağdur aileler bu kez yaşam alanı bulamadığı için hem toplumun baskısıyla ikinci kez mağdur ediliyor hem de cezasızlık politikalarının ayrıca faillere daha da güven vermesi nedeniyle sıklıkla yaşanmaya başlandı” ifadelerini kullandı.

Tecavüz ve istismar faillerinin korunmasını asla kabul etmediklerini dile getiren Menice, son olarak olayın peşini bırakmayacaklarını ve takipçisi olacaklarını vurguladı.