Koronavirüs salgınına karşı Türkiye’de üç aylık seyahat ve sokağa çıkma yasakları 1 Haziran’dan itibaren kaldırılmaya başlanarak, “normalleşme” sürecine geçildi. Vaka sayısının yaz aylarında düşmesi beklenirken Ankara, Diyarbakır, Urfa, Mardin, Antep gibi birçok kentte artışlar yaşandı.

Vaka sayısında artışın yaşandığı kentlerden biri olan Van’da pandemi hastanesi olarak kullanılan İstanbul Hastanesi’nde kapasitenin çok üzerinden bir yoğunluk gözlemleniyor. Aktif enfekte sayısının bin 400 civarında olduğu belirtilirken, enfekte olan sağlık çalışanlarının sayısı ise 120’ye yükseldi. Pandemi hastanelerinde doluluk oranları zirveye yaklaşırken, günlük vaka ortalaması ise 130. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şube Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu, artan vaka sayılarında pozitif hastaların evlerine gönderilmesinin etkili olduğuna dikkat çekti. 

'KARŞIMIZDA TRAJİK BİR TABLO VAR'

Üç aylık süreçte uygulanan kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılması ve denetimlerin sürdürülmesi durumunda böyle bir tablonun oluşmayacağına işaret eden Çolakoğlu, “Karşımızda trajik bir tablo var. Resmi kaynaklar bir 400 olarak veriyor enfekte sayısını ama çok daha fazla bir rakamdan söz ediliyor. Şu an hastaneler ciddi anlamda dolu, yoğun bakımlar hemen hemen doluluk boyutuna ulaşmış durumda. Genelde hastanede yatabilme zorunluluğu gerektiren hastalar tutuluyor. Salgın çok ciddi bir boyutta ve hepsini hastane ortamında tedavi ve takip edebilme koşulu şu an mümkün değil. O hastalar evlere yönlendiriliyor. Evde izolasyon sağlama boyutunda bir metot gerçekleştiriliyor” dedi. 

'POZİTİF VAKALARIN EVE YÖNLENDİRİLMESİ VAKA SAYISINI ARTIRDI'

Teşhis konulan ama süreci ağır geçmeyen hastaların eve gönderilmesinin soru işaretine yol açtığını belirten Çolakoğlu, “Bizim yaptığımız değerlendirme, bulaşmanın bir noktada bu kadar yüksek olmasının temel sebebi de pozitif hastalarının eve yönlendirilmesi. Virüsün özellikle havanın ısınmasıyla birlikte etkinliğinin kalmadığı, gençlerde çok yaygın olmadığı gibi algı yaratıldı. Ama örnekler gösterdi ki bebek de olsa genç de olsa ağır sonuçlar yaşanabilir. Bunlar da artışa neden olan etkenler arasında. Okullar açılacak, düğünler, taziyeler devam edecek. Bunlar vaka sayınının yükselmesine neden oluyor” şeklinde konuştu.  

'VERİLERİN ARASINDA UÇURUM VAR'

Pandemi sürecini yürütenlerin şeffaf olmadığını, ancak kendi yerellerinde gözlem yapabildiklerini ifade eden Çolakoğlu, şunları kaydetti: “O yüzden sayısal verilere baktığımız zaman arada bir uçurum var ve yansımayan veriler var. Şuan Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlarda entübasyon ve yoğun bakım sayılarını ifade eden vurgular yok. Bu da bir şaibe yaratıyor. Toplum bir kere güven noktasında sarsılmış bir durumda.  Bu da olayın ciddiyetini algılama noktasında sorun yaratıyor. Başından beri pandemi kurullarında bütün meslek örgütlerinin yer alması gerektiğini söyledik. Meslek örgütlerinin ciddi anlamda saha çalışması yapmasının önü açılabilirdi.”