Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP)  “Demokratik Mücadele Programı” kapsamında aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in 3 günlük Hakkâri ziyaretlerinin ardından Van’a geçti. Van ziyaretlerine başlayan heyetin programı 3 gün sürecek. HDP Edremit ilçe örgütünde halkla yapılan toplantıda, öneri, eleştiri ve sürece dair değerlendirmeler yapıldı. 

‘İNSANLIĞI İÇİRDİLER'

Burada ilk sözü alan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, yaşanan savaşa karşı yeni bir yol ve yöntemin oluşması gerektiğine dikkati çekerek, Erdoğan'ın çözüm süreci için yaptığı "Gerekirse baldıran zehri içeriz" sözlerini hatırlatarak, "AKP ve MHP faşizmi 'seçimlerde biz özgürlüğü getireceğiz', 'baldıran zehri içeriz Kürt sorunu hallederiz' diyorlardı. Bugün zehri onlar değil bütün insanlığa içirdiler" dedi. 

Kürt halkının sorunlarının, savaşla, göçle, öldürülmeyle çözülemeyeceğini vurgulayan Öztürk, "İradesiz, alternatifsiz ve itaat eden bir Kürt istiyorlar. Bugüne kadar, AKP ve MHP faşizmi düşmanlığını göstermiyordu ama bugün düşmanlığını göstermekten çekinmiyorlar. Eskiden ‘Kürt kardeşlerim’ derlerdi şimdi ‘Kürt kökenli kardeşlerim’ demeye başladılar. Bu söz bile zihniyetlerini gösteriyor. Bugün Libya’ya da çetelerini gönderdiler ve Osmanlıcılığı orada var etmeye çalışıyorlar. Yine bugün Güney’de KDP’ye ‘PKK ile savaşın oraya gelelim’ diyorlar. Halkımız uyanık olsun onların derdi PKK değildir. Türkiye; İran ve Suriye ile bir araya gelerek Kürt halkının statü sahibi olmaması için görüşmeler yapıyor.  Kürt halkı için bir araya gelen devletlere karşı Kürt halkı da bir araya gelerek cevap vermesi gerekiyor” diye belirtti.  

'KÜRT HALKININ İRADESİ TECRİT ALTINDA'

Öcalan üzerindeki tecrit derinleştirildikçe Türkiye halkının da tecrit altında tutulduğunu ifade eden Öztürk, Kürt halkın iradesinin şuan tecrit altında olduğunu dile getirdi. Tecrit kırılmadığı ve ulusal birlik sağlanmadığı sürece faşizmin devam edeceğini belirten Öztürk, bu nedenle Kürtlerin zaman kaybetmeden bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

  'DTK SİSTEMİN PANZEHİRİDİR'

Ardından söz alan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Türkiye sistemine güven olmayacağını ve bu sistemin kendini tek renk, tek dil üzerinden var ettiğini hatırlatarak, sisteme karşı Öcalan'ın alternatif sunduğunu hatırlattı. Ancak devletin bu sistemi yok etmek için elinden geleni yaptığını sözlerine ekleyen Aydeniz, "DTK işte böyle bir sistem sunuyordu. Biz meclise giderek, DTK’nin ne olduğunu ne amaçladığını anlatmıştık. Devlet kendi yerini sağlamlaştırmak için Kürt halkının partilerini, kurumlarını kendine tehdit olarak gördü. Bugün DTK kapatılmış olabilir, yöneticileri tutuklanmış olabilir. Bugün sistem rejimin yaptığı gibi ulus sistemleri kendine yakın olmayan herkesi ‘terörist’ olarak görüyor. DTK, çalışmalarını komisyon üzerinden yürütüyor. Halk ve gençler kendini örgütlüyor ve çalışmalarını bu komisyon üzerinden götürüyordu. Sadece Kürtler değil, Arap, Süryani ve Ermeniler de bu oluşumdaydı. Bugün DTK’nin sistemi Türkiye sistemine karşı bir panzehirdir” diye konuştu. 

MÜCADELE ÇAĞRISI 

DTK sisteminin devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Aydeniz, şunları söyledi: “Ne kadar genç, kadın mücadele ederse, devlet o kadar geriye gitmeye başlıyor. Bugün Yargıtay DTK’yi terörist bir kurumu olarak gördü ama bizlerin bu çalışmayı devam ettirmesi gerekiyor. Mücadelemizi ve çalışmamızı ne kadar sürdürürsek o kadar ileri gideceğiz.” 

Toplantı yapılan öneri ve görüşlerle son buldu. (Van/MA)