Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu,Partisinin Van İl Kongresi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.Davutoğlu, Kürt sorununa dikkat çekerek "Kürtlerin kendisini özgür, eşit ve huzurlu hissetmediği bir Türkiye’de hiçbirimiz huzurlu olamayız" dedi.

Anadilde eğitimin önemine dikkat çeken Ahmet Davutoğlu, "Ülkemizin enerjisini ayrılıklar, ötekileştirmeler ve insan hakları ihlalleriyle harcamasını büyük bir kayıp olarak görüyoruz. Bu bağlamda tüm demokratik ve kalkınmış̧ ülkelerde olduğu gibi anadilin eğitimde ve sosyal hayatta öğretilmesi ve kullanımının, vatandaşlarımızın bu vatana duydukları aidiyet bilincini güçlendireceğine, toplumsal barış̧ ve dayanışmamızı tahkim edeceğine inanıyoruz." diye konuştu.

Partisinin düzenlediği Van il Kongresi'nde konuşan Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle;

Gelecek Partisi'nin en güçlü partilerden birisi olacağını ileri süren Davutoğlu,"Gelecek Partisi resmen kurulalı henüz sekiz ay oldu. Ancak; programıyla, ilkeleriyle, değerleriyle, kadrolarıyla ve bu zor zamanda gösterdiği performansla ülkemizin en güçlü, en köklü partilerinden birisi olacağını ispatlamıştır. Bu kısa süre içinde, pandemi şartlarına rağmen 70 ilde ve 345 ilçede örgütlendik; Van ile birlikte 10 il ve 171 ilçe kongremizi tamamladık. Bu tempomuzu hızlandırarak sürdüreceğiz. Doğudan batıya, güneyden kuzeye Anadolu’yu harmanlamaya başladık. Batman, Ardahan, Kars, Antalya, Diyarbakır, Bartın, Zonguldak, Konya ve İstanbul illerimizde ve burada sayamayacağım pek çok ilçemizde kongreler ve açılışlar yaptık, halkımızla kucaklaştık."

'İKTİDAR OY ALAMAYINCA İRADENİZE EL KOYDU'

Başbakan olduğu dönemde Van'da katıldığı bir mitingde "AK Parti iktidardan indirilirse buralarda beyaz toroslar dolaşacak" diyen Davutoğlu, bu kez Kürt meselesinin demokratik hakların eksikliğinden kaynaklandığını söyleyerek, belediyelere kayyım atanmasını eleştirdi.

Davutoğlu,"Mevcut iktidar ve ortakları da oyunuzu alamadıklarında sizlere bir kayyum gönderip iradenize el koyuyorlar.Bu demokrasi krizinin kökten çözülmesi gerekmektedir. Öncelikle mahalli idarelerin bir güvenlik bakanlığı olan İçişleri bakanlığı ile hiyerarşik ilişki içerisinde olmasına son vereceğiz. Belediyenin muhatap olacağı bakanlık Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır. Ayrıca, Gelecek Partisi olarak seçilmiş̧ belediye başkanının ancak mahkeme kararıyla görevden alınabileceğine inanıyoruz. Görevden alınan belediye başkanının yerine İçişleri Bakanının kayyım ataması da milli iradeye aykırıdır. Bu çerçevede, mahkeme kararına istinaden görevden alınan seçilmiş̧ belediye başkanının yerine yine seçimle oluşturulmuş̧ belediye meclis üyelerinden birinin seçilmesi şarttır."

"BİR TEK KÜRDE SAHİP ÇIKMAYAN TÜRKİYE, KUDRETLİ DEĞİLDİR"

Davutoğlu açıklamasının devamında,"Bilinmelidir ki, buradaki hiçbir kardeşimiz yalnız ve sahipsiz değildir. Bir tek Kürdün aidiyet sorunu hissettiği Türkiye huzurlu olamaz… Bir tek Kürde, Van’da, Diyarbakır’da, İstanbul’da, Suriye’de, Irak’ta sahip çıkamayan Türkiye kudretli değildir… Müreffeh ve güçlü Türkiye bir tek Kürdü Washington’ın, Moskova’nın, Fransa’nın veya bölgesel güçlerin himayesine mahkum etmeyen Türkiye’dir. Türkiye demokratik değerleri içselleştirerek, demokrasiyi inşa ederek Güçlü Türkiye olur. Hiçbir ayırımcılığa müsaade etmeyen bir adalet sistemi kurduğumuzda Türkiye güçlenir. Güçlü bir Türkiye inşa etmek için bölgeye, komşu coğrafyamıza, Kürtlerin yaşadığı coğrafyaya tehdit nazarıyla bakmamanız gerekir. Kürtlerin kendisini özgür, eşit ve huzurlu hissetmediği bir Türkiye’de hiçbirimiz huzurlu olamayız."dedi.

"KORKU VE TABULARDAN HUKUK ÇIKMAZ"

Türkiye'nin korkularla idare edilmeye çalışılan bir ülke olduğunu ifade eden Davutoğlu,"Bugün geldiğimiz durum maalesef eski Türkiye atmosferine geri dönüştür. Dağa taşa yeniden ayrıştırıcı sloganlar yazılarak ülke birliğinin sağlanacağı zannedilen bir Türkiye’dir. Bugün Türkiye korkular ve tabularla idare edilmeye çalışılan bir ülkedir. Korkular ve tabulardan hukuk çıkmaz, adalet çıkmaz, huzur çıkmaz. Korkulara ve tabulara teslim olanlar geleceği inşa edemezler. Gelecek Partisi ülkemizde hiçbir kardeşimizin aidiyet sorunu yaşamadığı, herkesin hukuk önünde eşit olduğu bir ülke arzulamaktadır."dedi.

ANADİLDE EĞİTİM

Anadilde eğitimin önemine dikat çeken Davutoğlu,"Kürt meselesi esas olarak ülkemizdeki demokratik hakların eksikliğinden ve bu eksikliğin istismar edilmesinden kaynaklanmıştır. Çözüm kimliklere dayalı her türlü̈ ayrımcılığın engellenmesidir. Çözüm, insan hak ve özgürlüklerine ve insan onuruna dayalı demokratik bir anayasanın hayata geçirilmesidir. Çözüm, milletimizin her bir ferdinin bu ülkenin eşit ve onurlu bir vatandaşı olduğu inancını pekiştirmektir. Gelecek Partisi, Türkiye’nin demokratikleşme sorunlarını çözmüş, toplumsal yaralarını sarmış̧, her türlü̈ ötekileştirme ve aidiyet sorunlarını ortadan kaldırmış̧, müreffeh ve huzurlu bir ülke olmasını amaç̧ edinmektedir. Ülkemizin enerjisini ayrılıklar, ötekileştirmeler ve insan hakları ihlalleriyle harcamasını büyük bir kayıp olarak görüyoruz. Bu bağlamda tüm demokratik ve kalkınmış̧ ülkelerde olduğu gibi ana dilin eğitimde ve sosyal hayatta öğretilmesi ve kullanımının, vatandaşlarımızın bu vatana duydukları aidiyet bilincini güçlendireceğine, toplumsal barış̧ ve dayanışmamızı tahkim edeceğine inanıyoruz."açıklamasında bulundu.

EKONOMİ 

Ekonomiye dair açıklamalarda bulunan Davutoğlu, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin geçildiğinden beri, döviz kurundaki artış yüzde 60’tır. Herkesi faizcilikle suçluyorlar ama devletin faiz ödemeleri yüzde 85 artarak 120 milyar TL’ye çıktı. Son iki hafta içerisinde faizler iki puan daha arttı. Sorsanız faizle mücadele ediyorlar. Dünyada faiz artırarak faizle mücadele eden, faiz indirerek enflasyonla mücadele ettiğini iddia eden tek iktidar Türkiye’dedir. Emin olun kardeşlerim, dünyada bunun başka hiçbir örneği yok. Kamu bütçesindeki açık 68 milyar TL’den 155 milyar TL’ye ulaştı. Kişi başına düşen milli gelirdeki kayıp yüzde 35’i aştı. İşgücüne katılma oranı yüzde 53,8’ten yüzde 47,2’ye geriledi. Uyduruk TUİK rakamlarınızla bile işsizlik oranı yüzde 13’e çıkmış. Gelecek Partisi olarak genç işsizliğine dönük olarak özel bir istihdam stratejisi uygulayacağız."dedi.

JOE BİDEN TARTIŞMALARI

Joe Bıden tartışmalarına değinen Davutoğlu,"Ne oldu şu ABD Başkan Adayı? Aleni bir şekilde Türkiye’ye, milletin iradesine hakaret eden Biden meselesi ne oldu? İktidara sesleniyorum; nasıl kapatmayı düşünüyorsunuz bu konuyu Bütün muhalefet partileri Biden’ın ağzının payını vermesine rağmen arsızca ve ahlaksızca bizlerin açıklamalarını görmezden gelip terbiyesizlik yapmaya devam mı edeceksiniz? Yalandan ve iftiradan sorumlu bir atanmış memurunuzla iftira ve hakarete arsızca devam mı edeceksiniz? Bir hafta önce açık bir çağrı yaptık, Cumhurbaşkanı Biden’a önce gereken cevabı vermeli ardından da fiili adımlar atmalıdır, dedik. Resmi olarak protesto edilmeli ve özür talep edilmelidir, dedik. Kendisinden başka herkesi hain ilan eden yerli ve milli iktidardan ses yok. Gıkları bile çıkmıyor. Biden’a hak ettiği cevabı vermeyenler Biden’ın Türkiye’deki işbirlikçileridir."şeklinde konuştu.

KARADENİZDE DOĞALGAZ BULUNMASI

Karadenizde doğalgaz bulunmasına ilişkin de konuşan Davutoğlu,"Bu olumsuzluklar içinde dün güzel bir haber aldık. Tarihimizin en büyük doğalgaz keşfinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Emek veren, çaba gösteren herkesi tebrik ediyorum. Şimdi yapılması gereken bu doğalgaz kaynağı ile ilgili fizibilite, sondaj ve üretim çalışmalarını şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmak ve gereken adımları atmaktır. Gelecek Partisi olarak bu konuda gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra atılması gereken adımları yapıcı bir muhalefet anlayışı içinde kamuoyu ile paylaşacağız. Gölge kabinemiz olan Politika İzleme kurullarımızın ilgili birimleri başta Enerji Politikaları izleme Kurulu olmak üzere gerekli çalışmaları yapmaya başlamıştır. Gerek sürecin bilimsel ve rasyonel bir şekilde yürütülmesi ve gerekse doğalgaz kaynağının milletimiz hayrına kullanılabilmesi için atılan her adımı yakından takip edeceğiz." diye belirtti.