Van'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Özalp İlçe Örgütü, “Xwe bı rêxistin bikin, faşîzmê têk bibin” şiarıyla 3'üncü Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. Kongreye HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, MYK üyesi Sultan Özcan, yerlerine kayyım atanan belediye eşbaşkanları, Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri, birçok sivil toplum örgütleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Kongrede konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, iktidarın temel amacının halkın moralini bozmak olduğunu söyledi. İktidarın bu nedenle halk üzerinde  baskı ve zulmünü artırdığını kaydeden Beştaşl, yüzyıldır Kürt halkına karşı kirli politikaların sürdürüldüğünü fakat bu politikalarla bir yere varılmadığını vurguladı. Beştaş, “İktidarın içi hiç rahat değil gece gündüz onların rüyalarındayız. Onların en büyük korkusu biziz. Bu mücadelenin sahibi halktır. Bu halka minnettarız. Sizin de bildiğiniz gibi 91 gündür cezaevlerinde tutsakların başladığı açlık grevleri var. Tutsakların talebi tecridin kaldırılması cezaevlerindeki baskıların son bulmasıdır. Biz her seferinde barış çağrısı yapıyoruz, Çünkü Sayın Abdullah Öcalan her zaman konuşmasından bu halk için barış inşa etmemiz gerektiğini söylüyor. Ve bunun diyalogla mümkün olduğunu söylüyor.  Onlarda tecrit ve savaş politikalarıyla siyasetlerinin sürdüreceklerini söylüyorlar. ‘Eğer barış dersek iktidarı kaybederiz’ diyorlar. Bu yanlış bir düşüncedir. Sadece Kürt halkı değil Türkiye halkları barış sürecine çok büyük destekte bulundu.  Anketlerde Bu ortaya çıktı.  O günden bu güne kendi gelecekleri için MHP'yi siyasetine ortak ederek bu ülkeyi savaş siyasetiyle ileri götüreceklerini düşünüyorlar” diye konuştu.

'HALK KAYYIMLARI TANIMIYOR'

Konuşmalarında kayım politikalarına değinen Beştaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu halk ve siyasi partiler bunun farkına vardı. HDP 24 Haziran ve diğer seçimlerde gösterdi ki ne derse o oluyor. En büyük korkuları bu. Biz ne yapacağız; durmayacağız, çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Halkımızla birlikte örgütlülüğümüzü büyüyeceğiz. Geldiğimiz aşamada aydınlık yarınlar yakındır. Bu anlamda onlara değil kendimize inancımız var. Bu halk çok bedel ödedi ve asla geri adım atmadı.  Bu gün Özalp'ta kayyım var. Kayyım devletin iradesidir halkın değil. Bu halkın iradesi seçilmişlerdir. Onları bu halk seçti, korudu. Kayyımlar bir binaya girmiş ve belediyeciliği o binanın içinde yürütüyor. Belediyeciliği halkın içinde yapamazlar çünkü bu halk onları tanımıyor ve onlara oyunu vermedi. Ve o temsiliyet hala devam ediyor. Kayyım hırsızlıktır, halk iradesini yok saymaktır. Halkımızın kendi seçtikleriyle kendi kentlerinde yeni yaşamı inşa etmelerini istemiyorlar.”

'HDP HALKIN KENDİSİDİR'

“HDP halkın kendisidir” diyen Beştaş, halkın bitirilemeyeceğini, susturulamayacağını ifade etti.  AKP-MHP iktidarının zayıfladığını bu nedenle tek başına iktidar olamayacağını kaydeden Beştaş, “Ne zaman politikada sıkışsalar HDP'yi temel gündemde tutuyorlar. Varsa yoksa HDP’ye saldıralım, terör laflarıyla gündeme getirelim düşüncesindeler. Kürt ve Türk halkının arasında yaratmak istedikleri düşmanlığı ve kutuplaştırmayı tekrar yaşama geçirmeye çalışıyorlar. HDP’ye bugüne kadar yapmadıkları hiçbir şey yok. Ellerinden ne geldiyse yaptılar.  Ancak biz bunlara rağmen tek bir adım geri atmadık. Tutukladılar, ceza verdiler, işkence gördüler, hasta arkadaşlarımızı bırakmadılar, tecridi derinleştiriyorlar, açlık grevleri var, yokmuş gibi davranıyorlar. Her şeyi yaptılar. Baktılar başaramıyorlar Bu sefer Allah’a sığındılar, beddua etmeye başladılar.  Mehmet Özhaseki denilen zat bizim seçmenimize "Allah belasını versin" diyor.  Allah senin bin kere belanı versin. Sen hangi hakla bizim seçmenimize beddua ediyorsun. Bu sizin çaresizliğinizdir. Hiçbir şeyden çıkar yol bulamadınız iş bedduaya kaldı. Vallahi de billahi de gidiyorsunuz. Giderken kendinizle birlikte ülkeyi de yakmaya çalışıyorsunuz. Bizim engel olmak istediğimiz odur. Daha fazla bu ülkeyi yakmadan, yıkmadan gidin.  18 yıl oldu gözünüz doymadı mı? 5’li çetenizle bütün Türkiye’yi sattığınız, bütün bankalarda paralar biriktirdiğiniz yetmedi mi?  Artık bu iktidarın miladı doldu. Biz sürekli sayıştay raporlarına bakıyoruz.  Adrese teslim ihale yapıyorlar.  Böyle kendileri çalıp kendileri oynuyorlar.  Halk aç halk yoksul, halk işsiz, kadınlar her gün cinayete kurban gidiyor. İşkence sistematik halle geldi, çıplak aramaya maruz kalanların sesi arşa ulaştı ” diye belirtti.

'DAHA GÜÇLÜ DEVAM EDECEĞİZ'

Yüzyıldır Kürt halkının Türkleştirmeye çalışıldığını altını çizen Beştaş, Kürt halkı ve Türk halkının bu birlikte yıllardır birlikte yaşadığını dile getirdi. Beştaş, “Neden ayrımcı davranıyorsunuz? Bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bizim politikamız esas alınsa bugün Garê’de acı yaşanmayacaktı. O canlar toprağa düşmeyecekti. Bu acılarında bu yaşananların sorumlusu iktidardır.  Bu ülkenin 4’te biriyiz.  En az senin kadar bu ülkenin sahibiyiz.  Biz başka bir ülkeden gelmedi. Buraya ev kurmaya gelmedi kendi evimizde yaşıyoruz. Sen bize hangi hakla terörist diyorsun. Sen bu seçmene hangi halkla HDP’ye neden oy verdiklerini araştırıyorsun.  HDP zaten halkın düşüncelerini temsil ediyor. Bizi ve halkı ayrıştırıcıların zannediyorlar. Bu kadar zavallılar. Bu kadar da ufuklarını kaybetmişler. Buradan yolumuza daha güçlü devam edeceğiz. Bunun önünde hiçbir engel duramaz” dedi 

Meral’ın konuşmasının ardından tek liste ile girilen seçimde ilçe eşbaşkanlığına Sakine Kutpınar ve Mehmet Şefik Enüştekin  seçildi.