DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, önceliklerinin PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak olduğunu belirtirken, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayyip Temel ise, Kürtlerin mücadeleden başarıyla çıkacağını söyledi.

Van’da Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği’nin (MEBYA-DER) 1’inci olağanüstü kongresi, bir düğün salonunda gerçekleştirildi. Kongrenin yapıldığı salona, “Welatek azad bi nirxên civakî ava dibe” pankartı asıldı.

 YÜZLERCE KİŞİ KATILDI

Kongreye, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayyip Temel, HDP milletvekilleri Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç ile parti yöneticileri, Tevgera Jînen Azadi (TJA), Barış Anneleri Meclisi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, Tutuklu Yakınlarıyla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), DİK, KESK, ÖHD, DİSK-Genel-İş, Star Kadın Derneği yönetici ve üyeleri ile yerlerine kayyım atanan belediye eşbaşkanlarının yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. 

 ‘KÜRTLERİN DEĞERLERİNE SALDIRILIYOR’

Kongre, divan seçiminin ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Kongrede, alkış ve zılgıtlar eşliğinde “Şehit namirin” sloganı atıldı. Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayyip Temel, Kürt halkının değerlerine saldırıldığını belirterek, “Bunların öncelikleri ailelerimize saldırmaktır. Bakanları televizyona çıkıp ailelerimizi tehdit ediyor. Binlerce ailemiz tehdit edildi, aileleri değerlerinden uzaklaştırmak istediler. Ancak, bunu başaramadılar. Sizler, bu yolda mücadelenizden vazgeçmediniz” dedi.  

‘KÜRT HALKI BAŞARI İLE ÇIKACAKTIR’

Milletlerin iki değer üzerine millet olduğuna dikkat çeken Temel, şöyle konuştu: “Birincisi; varlığını, kimliğini ve hak ve hukukuna sahip çıkmak için mücadele edenlerdir. İkincisi ise bir özgürlük mücadelesinde canlarını verenlerdir. Kürt halkı, bu mücadeleden başarı ile çıkacaktır. Kürdistan’ın 4 parçasında Kürtlere karşı saldırılar yapılıyor ama bunun karşısında destansı bir direniş var. Kürtlerin sırtı bugüne kadar yere değmemişse özgürlük savaşçıları sayesindedir.”

‘MÜCADELE HATTI SİZSİNİZ’

Kürt mücadelesine düşmanlık yapanların ailelere, gençlere ve kadınlara dönük saldırı içerisinde olduğunu kaydeden Temel, “Yoksullukla bizleri teslim almak istiyorlardı. Onur ve emeğin olduğu yerde hiçbir şeyi teslim alamazsınız. Ailelerimizin kafalarını karıştırmak istiyorlar. Ancak ailelerimiz bu oyunları biliyor. Eğer, bir mücadele hattı varsa, o hat sizsiniz. Kim yanlış yaparsa yapsın, ilk müdahale edecek olanlar sizlersiniz. Çünkü hata ve doğruları belirleyen sizlersiniz. Kendimizi örgütleyelim, birliğimizi kuralım, yanlışlara  ve yanlış yapanlara izin vermeyelim. Sizin hattınız doğruluk hattıdır” şeklinde konuştu.

 BAŞARAMADILAR

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ise, zamanın artık Kürtlerin zamanı olduğunu kaydederek, “Kürtleri istemeyenler, Ortadoğu’da Kürtlere karşı saldırı düzenliyor. Diyorlar ki, ‘her halükarda Kürtlerin özgürlük mücadelesini engelleyeceğiz,’ ancak bunu başaramadılar. 2014 yılında Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) Çöktürme Planı devreye alındı. Bu projeyle ‘Kürtlerin dizlerini kıracağız’ dediler. Kürdistan’da 7 yıldır bu projeyi devreye koydular. Bunlar, 2023’e kadar Kürt özgürlük mücadelesini bitireceklerini söylüyorlar. Ancak, bu proje Kürt özgürlük mücadelesi karşısında yenildi” ifadelerini kullandı.  

‘ÖNCELİĞİMİZ TECRİDİ KIRMAKTIR’

Rojava’da Kürtlerin ve halkların özgürlüğünün yakın olduğunu dile getiren Bayındır, “Bakur’da AKP-MHP iktidarı yenildi, tek bir şey ellerinde kaldı, o da cezaevlerindekilere karşı yürürlüğe koydukları politikalardır. Sayın Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış bir tecrit yürütüyorlar. Ancak, yaptıkları her proje ve plan yenildi. Kürt halkı, mücadele gerçeğini Amed zindanından almıştır. Kürt halkı, Sayın Öcalan’a sahip çıktı ve tecride karşı da mücadelesini sürdürecek. Bizim önceliğimiz Sayın Öcalan üzerindeki tecridi kırmaktır. Bugün de yarın da mücadelemizi büyüteceğiz” diye konuştu.

 YÖNETİM SEÇİLDİ

Daha sonra tek liste ile gidilen seçimde, derneğin eşbaşkanlığına Hanım Kaya ve Burhan Demir seçildi. 

Kongre, yapılan müzik dinletisinin ardından son buldu.