Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP)  “Demokratik Mücadele Programı” kapsamında aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in bulunduğu heyetin Van temasları devam ediyor. Heyet, ziyaretlerinin ikinci gününde kentteki sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileriyle kahvaltıda buluştu. Urartu Oteli'nde gerçekleşen buluşmada, gündemdeki konular değerlendirildi. 

‘FAŞİZME KARŞI BİR NEFES’

Buluşmada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Türkiye sisteminin kendini faşizmle var etmeye çalıştığını söyleyerek, HDP'nin başlattığı 3 aşamalı eylem planının faşizm sistemine karşı bir nefes olduğunu belirtti. Hem Kürdistan hem de batı illerinde halkla buluştuklarını belirten Aydeniz, “Bu buluşmamızın sebebi kurumlarımızın ve halkımızın üzerinde yürütülen kirli politikalara karşı bir arada olmaktır. Bu kirli politikaya karşı nasıl bir mücadele hattı izlememiz gerektiği için bir aradayız. Bugün tüm kapitalist sistemler tıkanmış bir durumda. Pandemi sürecinde bu tıkanıklığa bütün dünya şahit oldu. Kürt halkının iradesi baskı altında. İktidar, Kürt halkının kazanımları üzerine sürekli bir saldırı gerçekleştiriyor” dedi.

KRİZİN NEDENİ TECRİT

AKP-MHP ittifakının demokrasi ve ulusal birlik karşısında sürekli bir darbe gerçekleştirdiğini kaydeden Aydeniz, bu darbelerden birinin de PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecrit olduğunu ifade etti. Aydeniz, “Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit bugün bütün halklar üzerinde devam ediyor. AKP ve ittifakı yeni bir sistem kurmaya çalışıyor. Bu sistem, her yere savaş açan, sadece Kürt halkının kurumları değil, Saray’a laf eden herkesi hedef haline getiren bir sistem. İnsanlar ekonomiye, yaşamına dair bile düşüncesini dile getiremiyor. Ekonomik kriz, gençliğin sorunları, kurumların sorunları sürekli çözümsüz bırakılıyor. Faşizm ve kapitalizm sistemi çözümsüzlükle kendini var ediyor. Bu kadar krizin oluşması Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecritten kaynaklanıyor. Derinleşen tecritle birlikte düşüncesini dile getiren herkes ‘terörist’ olarak görülüyor” diye konuştu. 

Konuşmanın ardından buluşma basına kapalı bir şekilde devam etti.