Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu Kadın Komisyonu, 16 Şubat’ta Giresun’da katledilen Sıla Şentürk cinayetine ilişkin açıklama yaptı. Eğitim Sen Kadın Sekreteri Funda Demir Bozkurt, “Çocuğa karşı her türlü şiddet, istismar ve bunlara sebep olan bu karanlık zihniyete karşı mücadelemizi yükselterek sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. 

‘SORUMLU AKP-MHP’

Okulda olması gereken bir kız çocuğunun ataerkil zihniyet ve onu destekleyen iktidarın yürürlüğe sokmadığı etkin yasaların sonucu olarak katledildiğini belirten Bozkurt, “Bu ülkede çocuk ‘gelin’, çocuk ‘tutsak’, çocuk ‘işçi’ yaratanlar onun çocuk olmasını sağlayamadılar. Kadını ve çocuğu koruyan yasalara göz diken, İstanbul Sözleşmesi’ni siyasi pazarlık meselesi yaparak fesheden AKP-MHP iktidar bloğu; çocuk istismarını olağanlaştıran, evlilik yaşının 12’ye düşürülmesini isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı; çocuğu koruyan uluslararası sözleşmeleri ve yasaları uygulamayan yargı mercileri, onu koruyamayan kolluk kuvvetleri ve bütün bunlardan cesaret alan fail bu cinayetin sorumlularıdır” diye konuştu. 

‘YASALAR ERKEKLERE CESARET VERİYOR’

Ataerkil egemen sistemin; eğitimde, medyada, iş yerinde ve gündelik hayatın her alanında yeniden üretildiğini söyleyen Bozkurt, “Türkiye’de, siyasi iktidarın kadına ve çocuğa karşı işlenen suçları cezasız bırakan mevcut şiddet dili ve politikaları, şiddeti ve ayrımcılığı kurumsallaşmakta, failleri cesaretlendirmektedir. Mevcut yasalar doğru ve etkin bir biçimde uygulansa, şiddete ve istismara karşı kadınlar ve kız çocukları için bir barikat oluşturan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede usulsüz bir şekilde çıkılmasa, kadın ve kız çocuklarının katillerine kravat taktı diye iyi hal indirimleri yapılmayıp, yeterli cezalar verilseydi bugün Sıla, sayısız çocuk ve kadın hala hayatta olacaktı. Ve her gün en az bir kadını katleden erkek katiller bu cesareti ve gücü asla bulamayacaktı” dedi.

MANİSA

Manisa Kadın Platformu, 16 yaşındaki Sıla Şentürk’ün katledilmesine ilişkin, Manolya Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. “Kadına Şiddet sürüyor isyanımız büyüyor, susmuyoruz, örgütleniyoruz, durduracağız” yazılı pankartın taşınırken, açıklamayı kadınlar adına Ayşe Durmaz Yüksel okudu.

Türkiye’de, siyasi iktidarın kadına ve çocuğa karşı işlenen suçları cezasız bırakan mevcut şiddet dili ve politikaları, şiddeti ve ayrımcılığı kurumsallaştırdığını ve failleri cesaretlendirdiğini belirten Durmaz, “Biz bu ülkenin kadınları olarak; çocuklarımızın barış, hoşgörü, eşitlik, özgürlük ve dayanışma ruhuyla yaratılan bir ortamda büyümeleri gerektiğine olan inancıyla, her çocuğun bedensel ve zihinsel bakımdan uygun yasal güvence ve koruma gereksiniminin bulunduğunun bilinciyle, çocukları korumayan her türlü politikanın ve uygulamanın karşısında olacağız. Kadına ve çocuğa karşı her türlü şiddete, istismara ve bunlara sebep olan karanlık zihniyete karşı mücadelemizi yükselterek sürdüreceğiz” diye konuştu.