Van Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyumun kapattığı veya işlevsiz bıraktığı kadın, çocuk, gençlik ve kültür -sanat kurumları yeniden açılıyor. Kayyum atanmasının ardından belediyenin Kadın Sığınma Evi ve "Alo Şiddet Hattı" kapatılırken, belediye otobüslerinde kadınlara haftada bir gün kullanılmak üzere verilen ücretsiz hizmetler ise iptal edilmişti. Yine Rojîn Yaşam Merkezi'nin ismi "Kadın Yaşam Merkezi" olarak değiştirilmiş ve çalışanları işten çıkarılmıştı. Kültür sanat alanında da her yıl bin ila bin 200 arası öğrencinin sanat eğitimleri aldığı Nûda Kültür Merkezi kapatılırken, belediye bünyesinde kent kültürüyle alakası olmayan mehter takımı kurulmuştu. 

'KURUMLARI YENİDEN AÇACAĞIZ'

Yapılan bu tahribatların giderilmesi için çalışmalara başladıklarını ifade eden VBB Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan, tüm kurumların yeniden açılması için çalışma başlattıklarını söyledi. Kayyumların Kürt halkı ve seçmeninin iradesine yönelik bir saldırı olduğunu dile getiren Özgökçe, saldırının sadece seçme ve seçilme hakkına değil, yaşamın her alanına yapıldığını belirtti. Özgökçe, kayyumun toplumsal yapının olmazsa olmazı olan kurumsallaşma, toplumun değerlerini koruyan her şeyi de hedef aldığını hatırlatan Özgökçe, kadına yönelik şiddetle mücadele, kültür, dil ve toplumun değerlerini koruyan kurumları kapatmanın kayyum döneminde bir saldırı halini aldığını söyledi. 

'ŞİDDETLE MÜCADELE BELEDİYENİN GÖREVİ'

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin belediyenin görevleri arasında olduğunu anımsatan Özgökçe, şöyle devam etti: "Bir kreş açmak, toplumun taleplerini ve bütün kesimlerin hayatına değinmek, imkanlarını sağlamak belediyelerin temel görevleridir. Belediyecilik sadece yol yapmak, asfalta dökmek, kanalizasyon, su gibi hizmetleri yapmak değildir. Tam anlamıyla toplumun var olma koşullarını yaratan bir mekanizma yakalamaktır." 

KADIN POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI KURULDU

Parti politikası olarak yıllarca dile getirdikleri gibi kapatılan bütün kurumları tekrar açacaklarını vurgulayan Özgökçe, "Kapatılan Nûda Kültür Merkezimiz vardı ve kayyum döneminde ne yazık ki kaderine terk edilmişti.  Binanın tadilatını yaparak, bütün işleviyle tekrar hayata geçireceğiz. Açılışını da bir hafta içerisinde yapacağız. Bununla birlikte Kadın Sığınma Evi'ni adın kapatmışlardı. Bu merkezi yeniden açacağız. Anadilde eğitim veren kreş sayısını artıracak, var olan kreşi ise işlevine uygun hale getireceğiz. İlçelerde de kreşlerin yapılması için çalışmalara başladık. Kayyum döneminde kapatılan Kadın Politikaları Daire Başkanlığı'nı tekrar kurduk. Bunun kararını meclis olarak aldık ve yakın zamanda gerekli atamayı yapacağız. Her yönüyle daha güçlü bir şekilde kurumlarımızı açacağız ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. 

'KADINLAR HER HİZMETTEN YARARLANACAK'

Kadın yaşam merkezinin açılmasıyla birlikte başvuruların yapıldığını anlatan Özgökçe, şunları söyledi: "Merkeze hem şiddet başvurularını almaya başladık, hem de bu açılacak kurslara dair talepler gelmeye başladı. Talepleri değerlendirerek en çok hangi konuda talepler var ise o alanda eğitim ve atölye benzeri çalışmaları yapan birimler kuracağız. Bununla birlikte istihdam, sağlık alanına yönelik çalışmalar, farkındalık, kadının hayata katılmasını güçlendireceğiz. Yine kararını aldığımız 'JIN Kart" uygulamasını hayata geçireceğiz. Jin kart sadece ulaşım aracı değildir. Jin kart belediyenin tüm hizmetlerinden kadınların daha avantajlı bir şekilde faydalanacağı bir karttır. Kadına tariflenen yol yöntem ve hayat tarzı asla kadının tercih ettiği bir tarz değildir. Erkeğin ve iktidarlar alanlarının belirlediği bir hayat tarzıyken biz tam aksine kendini var eden, özgürlük ve eşitlikçi bir hayat arayış içerisindeyiz.  Kadının kentte yaşarken, kendini gördüğü, hissettiği, kendini tariflendiği bir hayat kurmayı planlıyoruz. Bu çok bütüncül ve uzun vadeli bir programdır. Bunun alt yapısını pekala belediyeler oluşturabilir."