Kayyım yönetiminde olan Van Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılında başlattığı Yol Üstü Otopark Sistemi (Parkomat) uygulaması, geçen 5 yıl içerisinde genişleyerek cadde ve sokaklara yayıldı. İlk başlatıldığında bazı ara cadde ve sokaklarda uygulanan ücretli otopark uygulaması, geçen aylarda yapılan ihaleyle kent merkezinin her yerinde uygulanmaya başlandı. Kentin 922 araçlık park kapasitesi bin 570’e çıkarılarak, birçok yeni cadde ve sokak bu kapsama alındı. Van Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Hamza Çiftçi, Parkomat uygulaması nedeniyle kendisine kesilen park ücreti ve belediyenin almış olduğu kararın iptali için açtığı davayı kazandı. 

YEREL MAHKEME: KAMU YARARI 

Kendisine kesilen park ücreti ve belediyenin almış olduğu kararın iptali için Van İdare Mahkemesi’ne dava açan Çiftçi’nin başvurusu, Van 2’nci İdare Mahkemesi tarafından “Kamu yararı olduğu” gerekçesiyle reddedildi. Mahkeme kararında, “Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi Kurulu’nun uygulanan Parkomat sisteminin trafik düzenini ve kamu yararını sağlama amacına yönelik olarak tesis edildiği, ayrıca yüklenici şirketle Van Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan sözleşme gereğince yol kenarı park sisteminin bulunduğu cadde ve sokaklarda konut sahibi olanlar ile iş yeri sahipleri için de özel düzenlemelere yer verildiği anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır" görüşüne yer verdi.  

İDARE MAHKEMESİ İPTAL ETTİ 

Çiftçi, yerel mahkemenin verdiği karara karşı Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Yapılan başvuruyu değerlendiren mahkeme kararında, “Uyuşmazlıkta, davalı idarece dava konusu kararın alınmasından önce ücretli otopark uygulaması getirilen alanlarda çalışma yapılmadığı, trafik düzeni ve trafik güvenliği, yol genişliği yönünden detaylı bir araştırma yapılmak suretiyle kapsamlı bir proje/rapor hazırlanmadığı, ücretli otopark uygulaması yapılacak sekiz bölgenin hangi kriterlere göre belirlendiğinin izah edilemediği, daha önceden yapılmış detaylı bir proje çalışmasının bulunmadığı, sunulan bilgi ve belgelerin yeterli olmadığı, belirtilen hususlar gerçekleştirilmeden yapılan bir düzenlemeyle yol olan yerlerde otopark alanlarının oluşturulduğu görülmekle, idari yargı denetime elverişli bir idari işlemin tesis edilmediği sonucuna varıldığından dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, istinaf başvurusunun kabulü ile Van 2’nci İdare Mahkemesi’nin kararının kaldırılmasına, kesin olarak oy birliğiyle karar verilmiştir” diye belirtildi. 

FİRMA KARARA ALDIRMIYOR

Mahkemenin aldığı kararın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen kayyımdan ihaleyi ilan şirket, halen Parkomat uygulamasını sürdürüyor. Kararı değerlendiren Çiftçi, “İstinaf Mahkemesi, yaptığımız itirazı haklı görerek söz konusu işlemin iptaline karar verdi. Bunu da yerel mahkemenin verdiği kararı kaldırarak yaptı. Nihayetinde belediyenin almış olduğu karar iptal edildiğinden, bugüne kadar yapılan bütün işlemlerde alınan bütün ücretlerde geçersiz ve hukuka aykırı bir işlem sonucu doğuruyor. Vatandaşların bu güne kadar yapmış olduğu tüm ödemeleri geri talep etme hakkı doğdu. Belediyenin iddia ettiği gibi bir trafik rahatlığı yaşanmış değildir. Sadece belediye buradan bir menfaat elde etmiştir. Belediye bundan sonra yeni bir karar almak zorunda olacak ancak bizce doğru olan Parkomat sisteminin kaldırılması olacaktır. Vatandaşın vergileri ile yapılmış yoldan bir daha ücret alınmaması gerekiyor” dedi. 

MA / Dindar Karataş